UPM:n tulos pysyi vahvana alkuvuonna kuukausien työ­taistelusta huolimatta – Markkinan kiristyminen ja nousevat hinnat ovat metsä­yhtiölle eduksi

UPM:n sellu- ja paperitehtaat sekä biodiesel-jalostamo seisoivat koko ensimmäisen vuosineljänneksen ajan paperi- ja sähköliittojen lakkojen takia.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen sanoo, että viime viikolla solmitut työehtosopimukset ”lisäävät joustavuutta tehtailla ja avaavat investointimahdollisuuksia”.

26.4. 10:10 | Päivitetty 26.4. 12:18

Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto oli 277 miljoonaa euroa tammi–maaliskuussa. Vertailukelpoinen liikevoitto pysyi viime vuoden tasolla.

Liikevoittoprosentti pieneni hieman 11 prosenttiin viime vuoden vertailukauden 12,5 prosentista. Liikevaihto kasvoi ja oli 2,5 miljardia euroa, kun viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihto oli 2,2 miljardia euroa.

UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan markkinakysyntä oli alkuvuonna vahvaa ja liiketoiminnot menestyivät mainiosti. Pesonen toteaa tuloksen olevan hyvä ottaen huomioon koko alkuvuoden kestäneen lakon useimmilla Suomen tehtailla ja helmikuussa alkaneen Venäjän hyökkäyksen Ukrainassa.

”Hinnat nousivat merkittävästi kaikissa liiketoiminnoissa, ja hintojen nousun vaikutus oli suurempi kuin muuttuvien kustannusten nousun”, Pesonen sanoo tulostiedotteessa.

Pesosen mukaan työtaistelu ja Paperiliiton lakko vaikuttivat merkittävästi tammi–maaliskuun tuotantomääriin useilla tehtailla. Vaneritehtaat ja sahat ovat toimineet normaalisti koko alkuvuoden. Pesonen toteaa UPM:n saavuttaneen tavoitteensa työehtosopimusneuvotteluissa.

”Uudet sopimukset lisäävät joustavuutta tehtailla ja avaavat investointimahdollisuuksia”, Pesonen kommentoi solmittuja työehtosopimuksia.

Lakon vaikutusten UPM:n tulokseen arvioitiin etukäteen olevan jopa kaksi tai kolme miljoonaa euroa päivässä, kun katemenetysten lisäksi otetaan huomioon myös kiinteiden kustannusten jakautuminen. Inderesin analyytikko Antti Viljakainen arvioi tammikuussa, että lakko olisi voinut syödä tuloksesta noin 200–300 miljoonaa euroa.

UPM kertoo tulosraportissaan arvioivansa, että kaiken kaikkiaan lakko vaikutti tulokseen noin 180–220 miljoonaa euroa, kun ottaa huomioon menetetyn myynnin, alemmat kiinteät kustannukset ja erilaiset dynaamiset vaikutukset.

UPM:n alkuvuoden tulos olisi siis ilman lakkoa voinut olla noin 500 miljoonan euron luokkaa.

Lue lisää: Wahlroos ja Pesonen halusivat laskea UPM:n työntekijöiden palkkoja, lopulta lakko maksoi yhtiölle jopa 300 miljoonaa euroa – ”Tulos olisi ollut erinomainen ilman lakkoa"

Sellutuotannosta kaksi kolmasosaa seisoi lakon johdosta alkuvuonna, minkä vuoksi liiketoiminta-alueen tulos jäi vaatimattomaksi markkinatilanteeseen nähden. Suomen-tehtaiden ollessa kiinni Uruguayn sellutehdas menestyi.

UPM:n graafisten paperien liiketoiminnan tulos palasi plussalle. Tuotannosta kolmannes oli pysähdyksissä työtaistelun vuoksi alkuvuonna. Yhtiö kertoo kuitenkin pystyneensä toimittamaan tilauksia varastoista ja tehtailta Suomen ulkopuolelta.

Vaikka tämän vuoden näkymiin liittyy merkittäviä epävarmuuksia, UPM odottaa hyvää vuotta yhtiössä. UPM odottaa vertailukelpoisen liikevoiton vuoden 2022 alkupuoliskolla olevan vuoden 2021 ensimmäistä vuosipuoliskoa vastaavalla tasolla. Koko vuoden 2022 vertailukelpoisen liikevoiton yhtiö odottaa olevan viime vuotta vastaavalla tasolla tai korkeampi.

Viljakaisen mukaan vuoden toisen neljänneksen luvuissa työtaistelu voi vielä näkyä, koska lakko jatkui pitkälle huhtikuuhun ja tuotantoa käynnistetään nyt lakon piirissä olleilla tehtailla. Ajanjaksolle on suunniteltu myös kaksi sellutehtaiden huoltoseisokkia Suomessa.

Näkymät loppuvuoteen ovatkin vielä positiivisemmat.

”Vaikka riskit Euroopan ja Kiinan talouksien hidastumisesta ovat todelliset, UPM ei näe sen vaikuttavan omiin toimintamarkkinoihinsa koko vuoden ajalta”, Viljakainen sanoo.

Viljakaisen mukaan markkinaa kiristävät erilaiset tarjonnan rajoitukset, jotka johtuvat toimitusketjujen häiriöistä. UPM pystyy hyötymään tilanteesta lakkoja lukuun ottamatta hyvin pelanneen toimituskykynsä ansiosta, jos sellun, paperin ja muiden sen tuotteiden hinnat pysyvät nykyisellään tai vielä nousevat.

Tietopalveluyhtiö Refinitivin mukaan UPM:lle ennustettiin tammi–maaliskuulta 244 miljoonan euron liikevoittoa, mikä on 217 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuoden viimeisen neljänneksen toteutunut liikevoitto ja 204 miljoonaa vähemmän kuin ennuste huhti–kesäkuun liikevoitosta.