Ponssen tulos heikkeni alku­vuonna, Venäjän hyökkäys sulki yhtiön isoimman markkinan: ”Tämän laajuisen liiketoiminnan korvaaminen on haastavaa”

Ponsse varoitti maanantaina, että sen liikevoitto heikkenee tänä vuonna merkittävästi viime vuodesta.

Ponssen metsäkoneet valmistetaan Vieremällä Pohjois-Savossa.

26.4. 9:16

Metsäkoneita valmistavan Ponssen liiketulos laski 12,5 miljoonaan euroon tammi–maaliskuussa viime vuoden vastaavan ajan 16,8 miljoonasta eurosta, kertoo yhtiö osavuosikatsauksessaan tiistaina.

Liikevaihto lisääntyi 173,7 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 163,4 miljoonasta eurosta. Yhtiön tilauskanta kasvoi myös 356,2 miljoonaan euroon vertailuajankohdan 308 miljoonasta eurosta.

Liiketulosprosentti heikkeni 10,3 prosentista 7,2 prosenttiin. Ponssen toimitusjohtajan Juho Nummelan mukaan kannattavuutta heikensi liiketoiminnan kulujen liikevaihtoa nopeampi kasvu, osien vaikea saatavuustilanne ja inflaatio.

Vielä alkuvuonna metsäkoneiden markkinanäkymät olivat Nummelan mukaan hyvällä tasolla. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heikentänyt tilannetta nopeasti, koska Venäjä on ollut iso markkina Ponsselle.

”Venäjän tytäryhtiömme OOO Ponsse on ollut Ponsse-konsernin suurin liiketoimintayksikkö. Tämän laajuisen liiketoiminnan korvaaminen on haastavaa”, Nummela sanoo.

”Venäjän markkinoilta vapautuneisiin koneisiin pyrittiin löytämään nopeasti uusia asiakkaita siinä osittain onnistuenkin.”

Ponsse keskeytti maaliskuussa metsäkoneiden ja varaosion viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle toistaiseksi. Venäjän ja Valko-Venäjän myynnin osuus yhtiön liikevaihdosta on noin 20 prosenttia.

”Venäjältä tuotavan puun ja sahatavaran poistuttua Euroopan markkinoilta puun korjuumäärien odotetaan kehittyvän positiivisesti. Tämä vaikuttaa myönteisesti Euroopan metsäkonemarkkinoiden lähiajan kysyntään.”

Maanantaina Ponsse varoitti, että sen liikevoitto on tänä vuonna ”merkittävästi” heikompi kuin viime vuoden 75 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan sen tulosta painavat Venäjän viennin tyrehtyminen, osien ja komponenttien saatavuusongelmat sekä voimakas inflaatio.

”Olemme joutuneet tekemään tuotteisiimme hinnankorotuksia, mutta niiden vaikutukset eivät ole välittömiä pitkän tilauskantamme vuoksi. Lähikuukausina tuotannostamme valmistuvat koneet on myyty asiakkaillemme lähes vuosi sitten, jolloin paineet tuotekustannusten osalta olivat selvästi maltillisemmat.”