Maailman tärkeintä osake­indeksiä uhkaa ”jyrkkä lasku”, varoittaa jättipankki Morgan Stanley

Sijoituspankin analyytikot arvioivat, että laaja S&P 500 -indeksi on karhumarkkinan kynnyksellä.

Morgan Stanleyn rakennus New Yorkissa.

26.4. 15:55

Sijoituspankki Morgan Stanleyn analyytikot varoittavat Wall Streetin laajan S&P 500- osakeindeksin odotettavissa olevasta ”jyrkästä laskusta”. S&P500 on maailman seuratuin osakeindeksi. Sen markkina-arvo on yli 36 000 miljardia dollaria.

Pankin analyytikoiden mukaan indeksi on menossa kohti karhumarkkinaa, jossa odotettavissa voi olla voimakkaan laskun ajanjakso.

”S&P 500 näyttää olevan valmis liittymään meneillään olevaan karhumarkkinaan”, analyytikot kirjoittivat maanantaina.

Analyytikoiden mukaan sijoitusmarkkina on tällä hetkellä tilanteessa, jossa sen voidaan ennustaa seuraavaksi lähtevän jyrkkään laskuun niin, että miltei kaikki osakkeet halpenevat yhtä aikaa.

Pankin analyysista kertovan Fortune-lehden mukaan karhumarkkina tarkoittaisi S&P 500 -indeksissä sitä, että indeksin pisteluku supistuisi 20 prosenttia tammikuun ennätyksellisestä 4793,54 pisteestä. Tällöin pisteluku voisi laskea 3837,25 pisteeseen. Osakeindeksi on laskenut jo miltei seitsemän prosenttia kuukauden aikana. Koko alkuvuoden aikana indeksi on pakittanut ennen tiistain pörssiavausta lähes 10 prosenttia.

Sijoittajien huolenaiheita tällä hetkellä ovat nousevat korot ja maailmantalouden kasvun hidastuminen. Yhdysvaltojen keskuspankki nosti maaliskuussa ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä. Koronnosto oli ensimmäinen kolmeen vuoteen. Keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell on sanonut, että toukokuussa ohjauskorkoa saatetaan nostaa puolella prosenttiyksiköllä.

Morgan Stanleyn analyytikoiden mukaan keskuspankin toimet todennäköisesti tarkoittavat sitä, että inflaation huippu on saavutettu. Inflaation hiipuminen kuitenkin voi tuoda uusia ongelmia talouskasvun hidastuessa, mikä supistaa myyntiä ja tulosten kasvua, analyytikot kirjoittavat.

Osakemarkkinoiden liikkeiden ennustaminen etukäteen on hyvin vaikeaa ja epävarmaa. Morgan Stanleyn lisäksi useat muut pankit, kuten Deutsche Bank ja Bank of America ovat arvioineet laajan laskumarkkinan olevan mahdollinen.

Moni isoista S&P 500 -indeksiin kuuluvista yhdysvaltalaisista yhtiöistä julkistaa tällä viikolla tuloksiaan. Näihin kuuluvat muun muassa Googlen omistaja Alphabet, Amazon, Apple ja Microsoft.