Venäjä katkaisee kaasu­toimitukset Puolaan, myös Bulgaria ilmoitti Gazpromin toimitusten päättyvän keski­viikkona

Puolan kaasuvarastot ovat 76-prosenttisesti täynnä, joten toimenpide ei aiheuta välittömiä ongelmia kuluttajille. Bulgarian kaasusta 90 prosenttia tulee Gazpromilta.

Jamal-kaasuputki kulkee Jamalin-niemimaalta Valko-Venäjän kautta Eurooppaan.

26.4. 21:35 | Päivitetty 26.4. 23:10

Venäläisen maakaasun toimitukset Puolaan ovat päättymässä.

Puolalainen maakaasuyhtiö PGNIG ilmoitti tiistaina illalla, että venäläinen energiayhtiö Gazprom oli ilmoittanut toimitusten päättyvän Jamal-kaasuputkessa keskiviikkona aamulla.

Puolan ilmastoministeri Anna Moskwan mukaan maan kaasuvarastot ovat 76-prosenttisesti täynnä, joten kaasutoimitusten katkaisusta ei aiheudu välittömiä ongelmia. Puolalaistalouksille kaasu virtaa normaalisti.

Puolan energiaministeri Piotr Naimskin mukaan Puola oli aikeissa lopettaa venäläiskaasun ostot joka tapauksessa joulukuussa. Venäläiskaasu oli määrä korvata ostoilla muilta tuottajilta.

Puola on toistuvasti kieltäytynyt maksamasta kaasuostojaan ruplissa, vaikka Venäjä on tätä edellyttänyt.

Gazprom ilmoitti tiistaina, että Puolan täytyy alkaa maksaa toimituksista ruplissa tiistaista alkaen.

Aiemmin tiistaina Puola julkisti listan 15 venäläisestä oligarkista ja 35 yhtiöstä, jotka liitetään maan omalle pakotelistalle. Puola on säätänyt pakotteista oman lain aiemmin huhtikuussa.

Puolalaisten pakotelistalla oli myös Gazprom.

Myös Bulgaria ilmoitti myöhään tiistai-iltana, että Gazprom aikoo keskeyttää kaasutoimitukset Bulgariaan keskiviikkoaamusta lähtien.

Bulgarian talousministeriön mukaan valtio-omisteinen Bulgargaz-kaasuyhtiö sai tiedon maakaasutoimitusten päättymisestä tiistaina.

”Bulgaria on täyttänyt velvoitteensa ja suorittanut kaikki nykyisen sopimuksen edellyttämät maksut oikea-aikaisesti, täsmällisesti ja ehtojen mukaisesti”, ministeriö sanoo.

Bulgaria on hyvin riippuvainen venäläisestä kaasusta. Reutersin mukaan yli 90 prosenttia maahan tuotavasta kaasusta on Gazpromin toimittamaa. Bulgaria on kuitenkin Puolan tavoin jo aiemmin ilmoittanut lopettavansa kaasuostot Venäjältä tämän vuoden loppuun mennessä.

Nyt Bulgaria pyrkii löytämään vaihtoehtoisia järjestelyjä kaasun saamiseksi. Ministeriön mukaan toistaiseksi kaasunkulutusta ei kuitenkaan tarvitse alkaa rajoittaa.

Aiemmin tiistaina puolalaiset tiedotusvälineet ennättivät uutisoida, että kaasuntulo Puolaan olisi katkaistu jo tiistaipäivän aikana.

Kaasutilanteesta raportoivat uutistoimisto Reutersin mukaan yksityinen Polsat News sekä Onet.pl -verkkosivusto.

PGNIG pitää toimitusten lakkauttamista sopimusrikkomuksena. Puolan energiaministeri Naimski sanoi, että maa ryhtyy oikeustoimiin, jos Gazpromin toimet ovat sopimusrikkomus.

Puolalaismedian mukaan Valko-Venäjältä Puolaan tulevassa kaasuputkessa ei kulkenut kaasua ollenkaan tiistaina iltapäivällä. Vielä tiistaina aamulla kaasua virtasi Puolaan vapaasti.

Uutiset saivat maakaasun hinnan Euroopassa selvään nousuun. Euroopan viitehintana käytettävä maakaasun tukkuhinta Hollannissa kävi jopa 17 prosentin nousussa.

Johdannaisen hinta sulkeutui 6,6 prosentin nousuun 99 euroon megawattitunnilta hollantilaisessa ICE Endex -pörssissä.

Puola ostaa Gazpromilta 10,2 miljardia kuutiometriä maakaasua vuodessa. Se on noin puolet maan kulutuksesta.

Maa pystyy tuomaan nesteytettyä maakaasua Itämeren rannikolla sijaitsevan terminaalin kautta.

Puolan ja Pohjanmeren Norjan sektorin välille on myös rakenteilla maakaasuputki. Sen on määrä valmistua myöhemmin tänä vuonna. Putken pitäisi kattaa noin 50 prosenttia Puolan kulutuksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita