Lennokki­jätti DJI keskeyttää toimintansa Ukrainassa ja Venäjällä

Ukrainan viranomaiset ja kansalaiset ovat syyttäneet DJI:tä Ukrainan asevoimia koskevien tietojen vuotamisesta Venäjälle.

DJI:n lennokki kasteli riisipeltoa koelennollaan Tansaniassa vuonna 2019.

27.4. 9:33

Kiinalainen lennokkijätti DJI Technology ilmoitti keskiviikkona, että se keskeyttää väliaikaisesti kaiken liiketoimintansa Ukrainassa ja Venäjällä.

Yhtiön mukaan tarkoituksena on varmistaa, ettei sen lennokkeja käytetä taisteluissa. DJI on ensimmäinen kiinalainen yritys, joka viittaa päätöksessään lopettaa tuotteiden myynti Venäjällä Venäjän aloittamaan sotaan Ukrainassa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ukrainan viranomaiset ja kansalaiset ovat syyttäneet DJI:tä Ukrainan asevoimia koskevien tietojen vuotamisesta Venäjälle. DJI kiisti syytökset ja kutsui, niitä ”täysin valheellisiksi”, Reuters kertoo.

DJI on maailman suurin kuluttajakäyttöön tehtyjen lennokkien ja ammattikäyttöön tarkoitettujen kuvauskopterien valmistaja. Joulukuussa 2021 yrityksen markkinaosuus oli Reutersin mukaan noin 54 prosenttia.

Reutersin mukaan DJI:n tiedottaja sanoi, että liiketoiminnan keskeyttäminen Ukrainassa ja Venäjällä ei ole tarkoitettu väitteeksi mistään maasta, vaan lausunnoksi heidän periaatteistaan.

”DJI kammoaa, jos lennokkejamme käytetään minkäänlaiseen vahingontekoon, ja keskeytämme väliaikaisesti myyntimme näissä maissa varmistaaksemme, ettei kukaan käytä lennokkajamme taisteluissa”, tiedottaja sanoi Reutersin mukaan.

Viime kuussa DJI:n edustaja sanoi, että yhtiö oli tietoinen verkossa julkaistuista videoista, joissa Venäjän asevoimat näytti käyttävän yhtiön lennokkeja. Yhtiö ei kuitenkaan voinut olla varma videoiden aitoudesta ja sanoi, ettei se joka tapauksessa pysty säätelemään, miten sen tuotteita käytetään.

Reutersin mukaan sota Ukrainassa on pannut monet kiinalaiset yritykset puun ja kuoren väliin. Liiketoiminnan jatkaminen Venäjällä aiheuttaa kansainvälisen arvosteluryöpyn, mutta Venäjältä vetäytyminen saattaa aiheuttaa arvosteluryöpyn Kiinassa.

Helmikuussa kyydintilauspalvelu Didi Global pyörsi päätöksensä lähteä Venäjältä ja Kazakstanista, kun kiinalaiset syyttivät sitä sosiaalisessa mediassa yhdysvaltalaispainostukseen alistumisesta, Reuters kertoo.

Myös elektroniikkajätti Huawei on ongelmissa Ukrainassa riehuvan sodan takia: jäädäkö Venäjälle vai lähteä? Yhtiö ei Reutersin mukaan suostunut vastaamaan Venäjään liittyviin kysymyksiin tiistaina pidetyssä vuosittaisessa analyytikkotapaamisessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan