Nokian liiketoiminnan ennakoidaan kehittyneen vakaasti – yhtiön odotetaan myös päihittävän ruotsalaisen kilpailijansa

Yhtiö julkaisee tammi–maaliskuun osavuosikatsauksensa torstaina kello 8.

Viime vuonna kaikkien Nokian liiketoiminta-alueiden markkina-asema vahvistui.

28.4. 2:00 | Päivitetty 28.4. 6:27

Sijoittajat ennakoivat verkkolaiteita valmistavan Nokian liiketoiminnan kehittyneen vakaasti alkuvuonna, vaikka he odottavat notkahdusta yhtiön kannattavuuteen.

Torstaina kello 8 julkaistavassa osavuosikatsauksessa huomio kiinnittynee siihen, mitä yhtiö sanoo komponenttipulasta, jota Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on saattanut pahentaa.

Jo edellisellä vuosineljänneksellä Nokia kertoi, että liikevaihto olisi voinut olla hieman suurempi ilman komponenttipulaa. Sen takia liikevaihtoa siirtyi jonkin verran viime vuoden lopusta kuluvalle vuodelle.

Keskimääräisen ennusteen mukaan Nokian liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 5,3 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 519 miljoonaa euroa.

Ennusteen perusteella liikevaihto olisi kasvanut liki neljä prosenttia, mutta liikevoitto supistunut kuusi prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Analyytikot uskovat yhtiön nettokassan ja lyhytaikaisten sijoitusten kasvaneen alkuvuonna 4,7 miljardiin euroon. Se olisi miljardi euroa enemmän kuin vuosi sitten samalla ajanjaksolla.

Viime vuosi merkitsi Nokiassa suurta muutosta pitkään jatkuneiden ongelmien jälkeen, sillä kaikkien liiketoiminta-alueiden markkina-asema on vahvistunut.

Tämä kertoo etenkin siitä, että yhtiö on onnistunut parantamaan kilpailukykyään viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkotekniikassa.

Nokia on lisännyt tuntuvasti investointejaan tuotekehitykseen sekä yksinkertaistanut toimintatapojaan ja organisaatiotaan saadakseen kiinni kilpailijoidensa etumatkan 5g-tekniikassa.

Ennusteiden perusteella Nokian kannattavuus on ollut alkuvuonna parempi kuin sen ruotsalaisella kilpailijalla Ericssonilla. Sen liikevaihto oli alkuvuonna 55,1 miljardia kruunua eli 5,3 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 4,8 miljardia kruunua eli 458 miljoonaa euroa.

Kaksi viikkoa sitten Nokia ilmoitti lakkauttavansa liiketoimintansa Venäjällä hyökkäyssodan takia.

Yhtiö ilmoitti samalla, ettei päätöksellä ole merkittävää taloudellisesta vaikutusta, koska Venäjän osuus liikevaihdosta oli alle kaksi prosenttia viime vuonna.

Myös kilpailija Ericsson on päättänyt keskeyttää liiketoimintansa Venäjällä.