Ministeri Tuppurainen: Suomi ei suostu maksamaan kaasusta ruplilla Venäjälle

Suomi on tehnyt poliittisen päätöksen, että se ei aio suostua Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin kaasukaupassa, sanoo eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) HS:lle.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd).

27.4. 17:34

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) sanoo HS:lle, että Suomi ei aio suostua Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin ruplamaksuista kaasutoimituksissa.

”Olemme tehneet hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa päätöksen, että Suomi ei suostu ruplamaksuihin. Päätös on tehty jo huhtikuun alussa”, Tuppurainen sanoo.

Ruplamaksuissa on kyse Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatimuksesta, jonka mukaan kaasuasiakkaiden pitäisi perustaa Gazprombankiin omat tilinsä, joille maksut suoritettaisiin euroissa tai dollareissa ja jotka sitten käännettäisiin toiselle tilille rupliksi.

Maksu olisi voimassa vasta rupliksi muuntamisen jälkeen. Tällä tavoin Venäjä voisi kiertää pakotteita ja lihottaa kassaansa.

Keskiviikkona Venäjä katkaisi kaasuhanat Puolaan ja Bulgariaan vastatoimena sille, että ne eivät suostuneet Venäjän ruplamaksuihin.

Valtioneuvoston päätöksen taustalla on Tuppuraisen mukaan Euroopan komission yhteinen pohdinta siitä, että ruplamaksuihin ei tule lähteä, koska kyse on sopimus­rikkomuksesta.

Lisäksi on kyse Venäjän pyrkimyksestä hajottaa ja hallita Eurooppaa, Tuppurainen sanoo.

”Me emme ruplamaksuun suostu, sen voi nähdä Venäjän kiristyksenä ja osana Venäjän geopoliittisia pyrkimyksiä.”

Venäläisellä Gazpromilla on sopimus muun muassa Suomen valtionyhtiön Gasumin kanssa. Gasum sai huhtikuun alussa Gazpromilta kirjeen, jossa Venäjä ilmoitti uusista sopimusehdoista, eli ruplamaksujärjestelystä.

Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen kertoo HS:lle, että yhtiö laatii juuri oikeudellista arviointia Venäjän lähettämästä kirjeestä ja pohtii vastausta siihen. Vastaus on lähetettävä toukokuussa.

Valtioneuvoston kanta on välitetty Gasumin johdon tietoon, Tuppurainen sanoo.

”Pääasiasta on selkeä linja. Olemme antaneet omistajaohjausta kaasusopimusta hallinnoivalle yhtiölle, että ruplissa ei makseta.”

Toisaalta on yhtiöiden oma asia pohtia sopimuksia ja sitä, onko Venäjän sanelemissa ehdoissa kyse sopimusrikkomuksista, Tuppurainen sanoo.

”Haluan korostaa hyvää hallintotapaa, eli yhtiöillä on vastuu omista operationaalisista liiketoimintaan liittyvistä päätöksistä. Vastuuta ei voi siirtää kellekään toiselle”, Tuppurainen sanoo.

Bloomberg kertoo, että ainakin neljä eurooppalaista kaasunostajaa on jo maksanut Venäjälle ruplissa, ja ainakin kymmenen tahoa olisi avannut tilin venäläiseen Gazprombankiin presidentti Vladimir Putinin ohjeistuksen mukaisesti.

Myös Unkari on todennut, että se voi suostua ruplamaksuihin.

Keskiviikkona EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kuitenkin totesi, että Venäjän ehtoihin suostuminen on sopimusrikkomus ja ruplamaksut vastoin EU:n pakotelinjaa.

Tuppuraisen mukaan eri eurooppalaisilla yhtiöillä on erilaisia sopimuksia Venäjän kanssa, mikä on saattanut vaikuttaa yhtiöiden toimiin.

Tuppuraisen mukaan Suomi pyrkii lopettamaan kaasun ostamisen Venäjältä niin pian kuin mahdollista.

Sopimusteknisesti Venäjän kaasusta luopuminen on yhtiöiden vastuulla.

”Sopimuksesta irrottautuminen vaatii hyvää ja huolellista valmistelua, ettei päädytä ojasta allikkoon, sillä tavoitteena on päästä eroon kaikista maksuista Venäjälle, jotta emme niillä rahoita Putinin sotakassaa. Olisi epätoivottavaa joutua tilanteeseen, jossa joudumme maksamaan sopimusrikkomuksista”, Tuppurainen sanoo.

Irtautuminen ei siis ole ongelmatonta tai helppoa. Toisaalta jos Venäjä päättää itse sulkea kaasuhanat, kuten se teki Puolan ja Bulgarian kanssa, ratkaisee se osan ongelmaa, Tuppurainen sanoo.

”Tai jos EU-tasolla saavutamme yksimielisyyden pakotteista, asia on sillä selvä. Mutta yksittäisen yrityksen irrottautuminen sopimuksista vaatii sitä, että asia on juridisesti selkeä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan