Mitä vaihtoehtoja Euroopan mailla on, jos Venäjä lopettaa kaasun toimitukset kokonaan?

Gazprom pysäytti keskiviikkona kaasu­toimitukset Puolaan ja Bulgariaan. Mitä jos Venäjä katkaisee kaasuhanat myös muualle Eurooppaan?

Bulgarian ja Kreikan välisen kaasuputken laitteistoa.

27.4. 21:52

Venäläinen Gazprom pysäytti keskiviikkona kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan, koska maat eivät suostuneet maksamaan kaasusta ruplilla.

Moni muukin Euroopan maa on ilmoittanut, etteivät aio hyväksyä Venäjän vaatimusta ruplamaksuista. Keskiviikkona myös Suomen eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) sanoi, ettei Suomi aio suostua Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin ruplamaksuista kaasutoimituksissa.

Lue lisää: Ministeri Tuppurainen: Suomi ei suostu maksamaan kaasusta ruplilla Venäjälle

Mitä jos Venäjä katkaisee kaasuhanat myös muualle Eurooppaan? Euroopan mailla on vaihtoehtoa venäläiskaasulle, vaikka Venäjä toimittaa noin 40 prosenttia Euroopassa kulutetusta maakaasusta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan venäläiskaasu tulee Eurooppaan pääasiassa kolmella kaasuputkella. Kaasua tulee Jamal–Eurooppa-putkella Valko-Venäjän läpi Puolaan ja Saksaan, Nord Stream -putkella Itämeren ali Saksaan sekä Ukrainan läpi kulkevalla putkella Slovakiaan, Itävaltaan ja Italiaan.

Joillakin mailla on vaihtoehtoisia kaasulähteitä, ja osa Euroopan kaasuputki­verkostosta on yhdistetty, joten kaasua voidaan jakaa maasta maahan.

Euroopan suurin venäläiskaasun kuluttaja Saksa voi tuoda kaasua Britanniasta, Tanskasta, Norjasta ja Hollannista kaasuputkia pitkin.

Norjalainen energiayhtiö Equinor on ilmoittanut, että se yrittää tuottaa enemmän kaasua kentillään Norjassa tulevana kesänä.

Etelä-Eurooppa puolestaan voi ostaa kaasua Azerbaidžanista, josta kulkee putki Italiaan Turkin ja Kreikan läpi sekä Adrianmeren ali.

Yhdysvallat on ilmoittanut pyrkivänsä tarjoamaan lisää nesteytettyä maakaasua (lng) Euroopan unionin alueelle tänä vuonna.

Yhdysvaltain lng-tuotanto kuitenkin toimii jo täydellä kapasiteetilla, joten lisätoimitukset Eurooppaan ovat pois muualta.

Euroopan lng-terminaalien vastaanottokyky lisätoimituksille on rajallinen, mutta osa Euroopan maista pyrkii rakentamaan lisää terminaaleja ja kaasuvarastoja.

Esimerkiksi Saksan tavoitteena on rakentaa kaksi uutta lng-terminaalia kahdessa vuodessa. Niiden kapasiteetilla voidaan korvata noin kolmannes Saksaan tuodusta venäläiskaasusta.

Puola pystyy tuomaan kaasua Saksasta. Puolasta Saksaan jatkavassa Jamal–Eurooppa-putkessa voidaan kuljettaa tarvittaessa kaasua myös toisinpäin Saksasta Puolaan.

Puolasta menee putki myös Tšekkiin ja toukokuusta lähtien Liettuaan sekä myöhemmin tänä vuonna Slovakiaan ja Norjaan.

Puolalaisella Pgnig-kaasuyhtiöllä on lng-terminaali Itämeren rannalla, ja maa tuottaa myös itse kaasua.

Bulgaria on sopinut kaasutoimitussopimuksen Azerbaidžanin kanssa. Sitä varten valmistuu kaasuputki Kreikasta myöhemmin tänä vuonna.

Bulgarialla on Reutersin mukaan mahdollisuus myös hyödyntää Turk Stream -putkea. Se tuo kaasua Venäjältä Kreikkaan Mustanmeren ali ja Turkin ja Bulgarian kautta. Kääntämällä kaasuvirran Bulgaria saisi kaasua Kreikasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita