Finnair teki tappiota lähes 133 miljoonaa euroa

Finnair käynnistää säästöohjelman, jolla haetaan 60 miljoonan säästöjä.

27.4. 21:26

Finnair teki vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tappiota 132 miljoona euroa. Osakekohtainen tulos oli -0,15 euroa.

Finnair käynnistää uuden kustannussäästöohjelman, jonka ensimmäisessä vaiheessa yhtiö hakee 60 miljoonan euron pysyviä säästöjä jakelusta, lentokoneiden vuokrasopimuksista ja toimintojen jatkuvasta parantamisesta.

”Kassatilanteemme on edelleen vahva ja Suomen valtion myöntämä 400 miljoonan euron hybridilaina, joka on kokonaisuudessaan nostamaton, vahvistaa taseasemaamme”, sanoo toimitusjohtaja Topi Manner.

Finnairin toimintanäkymä on kahtiajakoinen, yhtiö kertoo. Toisaalta Euroopan ja Yhdysvaltojen ja Etelä-Aasian matkailu on normalisoitumassa, ja ihmisillä on selvästi patoutunutta matkailutarvetta. Finnair arvioi, että vuoden 2022 toisen neljänneksen vertailukelpoinen liiketulos paranee ensimmäisestä neljänneksestä.

Finnairin tulosta rajoitti eritoten Aasian matkustuksen hankaloituminen ja polttoaineiden hinnan nousu, mutta myös Venäjän ilmatilan sulku.

Aasian maat suhtautuvat yhä tiukasti matkustamiseen koronaviruspandemian takia. Alkuvuodesta omikron-virusmuunnos aiheutti nopeitakin muutoksia matkustukseen.

”Vertailukelpoinen liiketulos pysyi ennakoidusti vahvasti tappiollisena ollen 133 miljoonaa euroa tappiolla, mikä johtui pääasiassa korkeasta polttoaineen hinnasta sekä omikronin vaikutuksesta kuluihin ja kysyntään”, toimitusjohtaja Topi Manner sanoo.

Helmikuun 24. päivänä Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Pian sen jälkeen Venäjä ja monet Euroopan maat sulkivat ilmatilansa toisiltaan. Venäjän ilmatilan sulkeutuminen pidentää Finnairin lentoreittejä Aasiaan.

”Varaudumme nyt Venäjän ilmatilan sulun pitkittymiseen ja olemme jo aloittaneet toimintamme sopeutuksen monin määrätietoisin toimin. Ensimmäisenä toimena päivitetty verkostomme painottaa aiempaa enemmän yhteyksiä länteen ja Etelä-Aasiaan”, Manner sanoo.

Finnair on löytänyt Venäjän ilmatilan sulun jälkeen ylimääräiselle kapasiteetille käyttöä vuokraamalla koneita miehistöineen toisten lentoyhtiöiden käyttöön.

Viime vuoden alussa pandemia pisti matkailualan säppiin. Matkailu oli minimissä, joten verrattuna tuohon ajanjaksoon Finnairin liikevaihto kasvoi tämän vuoden alussa 252 prosenttia ja matkustajamäärä oli 482 prosenttia suurempi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan