Nokia ylitti odotukset, liikevoitto kasvoi liki 600 miljoonaan euroon

Liikevoitto kasvoi tammi–maaliskuussa kuusi prosenttia, vaikka analyytikot uskoivat sen supistuneen.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark on tyytyväinen yhtiön liiketoiminnan kehittymiseen alkuvuonna.

28.4. 8:06 | Päivitetty 28.4. 13:33

Verkkolaiteita valmistavan Nokian alkuvuosi sujui ennakoitua paremmin.

Liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 5,3 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 583 miljoonaa euroa. Kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti oli 11 eli sama kuin vuosi sitten samalla ajanjaksolla.

Analyytikot ennakoivat, että Nokian kannattavuus olisi alkuvuonna heikentynyt ja liikevaihto olisi ollut 5,3 miljardia euroa sekä liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 519 miljoonaa euroa.

Iltapäivällä kello 13.30 yhtiön osake vahvistui Helsingin pörssissä kaksi prosenttia 4,91 euroon.

”Ensimmäinen neljännes oli hyvä alku kuluvalle vuodelle sekä liikevaihdon että kannattavuuden osalta. Kysyntä on säilynyt voimakkaana ja toimitusrajoitteista sekä kustannusinflaatiosta huolimatta uskomme, että voimme saavuttaa vuoden 2022 taloudelliset näkymämme ja pitkän aikavälin tavoitteemme”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Lundmark osavuosikatsauksessa.

Yhtiön tavoitteena on, että liikevaihto olisi tänä vuonna 22,9–24,1 miljardia euroa ja liikevoittoprosentti 11–13,5.

Nokian rahoitusasema vahvistui myös alkuvuonna selvästi, sillä nettokassa oli maaliskuun lopussa 4,9 miljardia euroa. Se on 33 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Nettokassa kasvoi vuoden aikana 1,2 miljardia euroa.

Suurimman liiketoimintaryhmän eli matkapuhelinverkkojen liikevaihto supistui neljä prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Se johtui etenkin toimitusketjujen pullonkauloista.

”Taustalla olevaa vahvaa kannattavuuden paranemista tasoittivat kasvaneet tutkimus- ja kehitysinvestoinnit, edellisvuotta pienemmät liiketoiminnan muut tuotot ja tietyt sopimusten ajoituksiin liittyvät tekijät teknologia-liiketoimintaryhmässä”, Lundmark sanoo.

Yhtiö on ilmoittanut lisäävänsä tänä vuonna investointejaan tuotekehitykseen sadoilla miljoonilla euroilla parantaakseen kilpailukykyään etenkin viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkotekniikassa.

Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevaihdon kasvua joudutti erityisesti kiinteiden ja merenalaisten verkkojen myynnin lisääntyminen. Yhtiön mukaan pilvi- ja verkkopalveluiden kasvua vauhditti 5g-ydinverkkojen hyvä kysyntä.

Ruotsalaisen kilpailijansa Ericssonin Nokia päihitti selvästi alkuvuonna selvästi.

Ericssonin liikevaihto oli tammi–maaliskuussa yhtä suuri kuin Nokian, mutta liikevoitto liki 130 miljoonaa euroa Nokiaa pienempi.

Toimitusjohtaja Lundmark ottaa osavuosikatsauksessa kantaa myös Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa.

”Nokia seisoo ihmisoikeuksien, kansainvälisen yhteistyön sekä oikeusvaltioperiaatteen takana. Koko sodan ajan ensisijainen prioriteettimme on ollut työntekijöidemme turvallisuus ja hyvinvointi. Tuemme työntekijöitämme Ukrainassa useilla eri tavoilla ja olemme ylpeitä heidän ponnisteluistaan asiakkaidemme verkkojen ylläpitämiseksi sodasta huolimatta.”

Nokia ilmoitti kaksi viikkoa sitten lakkauttavansa liiketoimintansa Venäjällä sodan takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita