FT: Useat eurooppalaiset kaasu­yhtiöt taipumassa Venäjän vaatimuksiin rupla­maksuista, mukana Fortumin omistama Uniper

Yhtiöiden joukossa on FT:n mukaan Fortumin omistama saksalainen Uniper. EU on korostanut, ettei ruplamaksuihin pitäisi suostua.

Venäjältä ostettavan kaasun maksaminen ruplissa on Ursula von der Leyenin mukaan kiellettyä, mutta kaasuyhtiöt ovat taipumassa Venäjän vaatimuksiin.

28.4. 9:16 | Päivitetty 28.4. 9:22

Monet suurista eurooppalaisista venäläisen maakaasun ostajista ovat taipumassa Venäjän vaatimukseen maksaa kaasusta ruplissa, kirjoittaa talouslehti Financial Times (FT).

Yhtiöiden joukossa on saksalainen Uniper, jonka omistajiin kuuluu suomalainen Fortum. Fortumista yli puolet omistaa Suomen valtio.

Uniperin lisäksi järjestelyyn olisivat FT:n mukaan lähdössä mukaan ainakin Itävallan, Unkarin ja Slovakian kaasuyhtiöt. Italian kaasuyhtiöllä on vielä liki kuukausi aikaa miettiä vaihtoehtojaan, sillä sen seuraava maksuerä lankeaa vasta toukokuun lopussa.

Kaasuyhtiöt maksaisivat kaasustaan euroissa Gazprombankille, ja valtuuttaisivat sen jälkeen pankin vaihtamaan eurot rupliin, jotka siirrettäisiin Venäjälle.

Gazprombank ei ole EU:n pakotelistalla.

Taloudesta vastaava EU:n komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi FT:n haastattelussa, että vaikka yhtiöillä on oikeus tulkita kaasusopimuksiensa määräyksiä haluamallaan tavalla, niiden tulisi hänen mielestään pitäytyä niissä kirjaimellisesti.

”Hinnoista on sovittu euroissa ja dollareissa. Joten maksatte kaasusta euroissa, ja se siitä”, Dombrovskis kuittasi.

Uniperin talousjohtajan Tiina Tuomelan mukaan yhtiö pitää uutta maksujärjestelyä laillisena.

Keskiviikkona Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) kertoi HS:lle, että Suomi ei aio suostua Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin ruplamaksuista kaasutoimituksissa.

”Olemme tehneet hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa päätöksen, että Suomi ei suostu ruplamaksuihin. Päätös on tehty jo huhtikuun alussa”, Tuppurainen sanoi.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi keskiviikkona, että kaasutoimitusten maksaminen ruplilla rikkoo EU-pakotteita, jos alkuperäisessä sopimuksessa ei ole sovittu maksujen toimittamisesta ruplina.

Von der Leyenin mukaan lähes kaikissa kaasusopimuksissa maksut on määritelty toimitettavaksi euroina tai dollareina. Hän korosti, että yhtiöiden ei tulisi taipua Venäjän käskyihin.

Venäjä katkaisi keskiviikkona kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan, koska nämä eivät olleet maksaneet kaasustaan ruplissa.

Kaasuyhtiöiden maksusuunnitelmista kertoi Suomessa ensin Kauppalehti.