Yhdysvaltojen talous supistui yllättäen alkuvuonna

Bruttokansantuote supistui ennakkotietojen mukaan 0,4 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

28.4. 16:31 | Päivitetty 28.4. 17:43

Yhdysvaltojen bruttokansantuote supistui yllättäen tammi–maaliskuussa, ilmenee kauppaministeriön torstaina julkaisemista ennakkotiedoista.

Talouden supistumisvauhti vuositasolla oli 1,4 prosenttia, mikä tarkoittaa bruttokansantuotteen vähenemistä 0,4 prosentilla edelliseen vuosineljännekseen nähden.

Uutistoimisto Reutersin kyselyssä ekonomistit arvioivat, että talouden kasvuvauhti olisi ollut alkuvuonna 1,1 prosenttia, joten supistuminen on suuri yllätys. Talouden epävarmuutta on lisännyt Venäjän Ukrainassa aloittama sota ja siitä seurannut energian kallistuminen sekä koronaviruspandemian paheneminen Kiinassa. Etenkin Shanghaissa määrätyt rajoitukset ovat aiheuttaneet häiriöitä tavaroiden tarjontaan.

”Talouskasvun hidastuminen johtuu hyvin pitkälti Yhdysvaltojen viennin vähenemisestä ja samanaikaisesta tuonnin kasvusta. Lisäksi finanssipoliittista elvytystä on vähennetty, mutta siitäkin huolimatta kotitalouksien kulutus kasvanut voimakkaasti. Ennakkotiedot ovat eräänlainen varoitus suhdanteen heikkenemisestä, mutta en silti olisi niistä kovin huolestunut”, sanoo finanssiyhtiö Danske Banken tutkimusjohtaja Heidi Schauman.

Saksalainen liikepankki Commerzbank painotti katsauksessaan kotitalouksien kulutuksen vahvan kasvun lisäksi sitä, että yritysten investoinnit ovat kasvaneet. Sen mielestä taantuman riski Yhdysvalloissa on tänä vuonna edelleen pieni.

Ennakkotiedot saattavat muuttua verraten paljon tietojen tarkentuessa, mutta uudet tiedot ovat joka tapauksessa kiusallisia Yhdysvaltojen keskuspankille. Se on nimittäin vihjannut kiristävänsä rahapolitiikkaa 0,50 prosenttiyksiköllä ensi viikolla hillitäkseen kuluttajahintojen kallistumista eli inflaatiota.

Rahapolitiikan kiristäminen johtaa yleensä talouskasvun hidastumiseen, koska yritysten investoinnit vähenevät ja kotitalouksien kulutus supistuu. Toisaalta inflaatiovauhti kiihtyi maaliskuussa jo 8,5 prosenttiin.

Keskuspankin tavoitteena on, että inflaatio on pitkän ajan kuluessa keskimäärin kaksi prosenttia.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus maailmantalouteen. Se on myös monille suomalaisilla yrityksille tärkeä markkina-alue.

Yhden vuosineljänneksen ennakkotietojen perusteella ei voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Yhdysvaltojen talous on elpynyt koronaviruspandemian aiheuttamasta taantumasta huomattavasti ripeämmin kuin euroalue.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi viime viikolla, että Yhdysvaltojen talous kasvaa tänä vuonna 3,7 prosenttia ja ensi vuonna 2,3 prosenttia.

Lue lisää: Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa jo liki yhdeksään prosenttiin: Hintojen nousu viimeksi yhtä voimakasta yli 40 vuotta sitten

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita