SRV sopi myyvänsä Fennovoima-osuutensa venäläisille, mutta nyt omistuksen arvo on nolla ja ”myyntiluvan todennäköisyys on laskenut”, sanoo toimitusjohtaja

Työ- ja elinkeinoministeriö on käsitellyt lähes kaksi kuukautta lupaa myydä SRV:n Fennovoima-osuus venäläisen Rosatomin suomalaisyhtiölle. Lupaprosessin aikana Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Fennovoiman ydinvoimalan työmaan portti.

28.4. 18:56

Rakennusyhtiö SRV arvioi, että todennäköisyys saada viranomaisilta lupa myydä osuus Fennovoima-projektista venäläiselle Rosatomille on laskenut Ukrainan sodan alettua.

SRV kertoi torstaina, että se alaskirjaa omistuksensa Hanhikiven ydinvoimalaa rakentavasta Fennovoimasta nollaan.

Lue lisää: SRV alaskirjaa omistuksensa Fennovoimassa ja Venäjällä

SRV arvotti 1,8 prosentin omistusosuuden Fennovoima-projektissa taseessaan viime vuoden lopussa 13,3 miljoonaan euron arvoiseksi, mutta laski arvon maaliskuun lopussa päättyneellä ensimmäisellä neljänneksellä nollaan euroon.

SRV sopi helmikuun alussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan sopimuskokonaisuudesta, jonka seurauksena se myy osuutensa Fennovoimasta Venäjän valtion Rosatom-ydinvoimakonserniin kuuluvalle Raos Voimalle. Järjestely edellyttää työ- ja elinkeinoministeriön lupaa.

”Sodan jälkeisessä tilanteessa olemme arvioineet, että todennäköisyys sille, että työ- ja elinkeinoministeriö myöntää luvan, on laskenut”, SRV:n toimitusjohtaja Saku Sippola sanoo.

Viranomaislupaa kaupalle haki Raos Voima. Sippolan mukaan hakemus on yhä ministeriön käsittelyssä.

SRV arvioi helmikuussa, että sopimus toteutuu kuluvan vuoden aikana.

Lue lisää: Pyhäjoen ydinvoimala etenee Venäjän rahoilla, vaikka moni osakas haluaisi irti hankkeesta – taustalla on salainen sopimus, jonka ehdot ovat suomalaisten kuntien kannalta musertavat

SRV lähti vuonna 2015 mukaan Fennovoima-hankkeeseen, jotta se saisi rakentamisen projektinjohtourakoita. SRV ei ole suuri energiankäyttäjä, toisin kuin hankkeen muut suomalaisosakkaat.

SRV päätti yrittää irtautua Fennovoiman ydinvoimalaprojektista, koska rakennusurakat eivät ole toteutuneet. SRV:n sopimuskokonaisuus Raos Voiman kanssa pitäisi päättää myös rakentamissopimukset Rosatomin kanssa.

SRV:llä on alaskirjauksen jälkeen edelleen ydinvoimalahankkeeseen yhteensä 18,7 miljoonan euron sijoitussitoumus, jonka toteutumiseen liittyy yhtiön arvion mukaan ”merkittävää” epävarmuutta.

Venäjän suurhyökkäys Ukrainassa on vähintäänkin mutkistanut suomalais-venäläisen ydinvoimahankkeen etenemistä. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on ilmoittanut, ettei aio esitellä hankkeen rakentamislupaa valtioneuvostolle.

Voimalan suunnittelu ja rakennustyöt kuitenkin jatkuvat, ja Säteilyturvakeskus jatkaa lupaan vaadittavan turvallisuusarvioinnin tekemistä.

Projektin suomalaisosakkaat omistavat Fennovoimaa Voimaosakeyhtiö SF -yhtiön kautta. Kotimaisista osakkaista muutama on aiemmassa vaiheessa päässyt irti voimalahankkeesta.