Helsingin pörssin kurssiraketti Qt Group teki odotuksiin nähden surkean tuloksen – osake romahti 15 prosenttia

Qt Group arvioi sodan rasittavan sen liiketoimintaa.

Qt Group listautui pörssiin keväällä 2016.

28.4. 17:19

Helsingin pörssin viime vuosien suurimpiin osakeraketteihin kuulunut ohjelmistoyhtiö Qt Group julkaisi torstaina tuloksen, jota voi kuvailla yhdellä sanalla: pettymys.

Yhtiö kertoi tehneensä alkuvuodesta 31,6 miljoonan euron liikevaihdon ja noin 4,7 miljoonan euron liikevoiton (ebit). Markkinat odottivat yhtiöltä huomattavasti parempia lukuja ja se näkyi välittömästi yhtiön osakekurssissa.

Osake heikkeni tuloksen jälkeen rajusti, ja pahimmillaan se kävi 23 prosentin syöksyssä. Osake sulkeutui 91,20 euroon 14,5 prosentin laskulla.

Viime vuosina lujaa kasvaneen yhtiön tulos on historiallisestikin kehno. Tilannetta havainnollistaa kenties parhaiten yhtiön liikevoittoprosentin kehitys. Liikevoittoprosentti kertoo, kuinka suuri osa yrityksen liikevaihdosta jää yrityksen voitoksi. Tammi–maaliskuussa liikevoittoprosentti oli 14,8. Sitä voi pitää vaatimattomana, sillä edellisen kerran liikevoittoprosentti oli tuota kehnompi vuoden 2020 alussa.

Viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä liikevoittoprosentti oli 20,6 ja viime vuoden toisella neljänneksellä peräti 31,3 prosenttia.

Qt Group pitää tulevaisuutta koskevat näkymänsä ennallaan odotuksia kehnommasta tuloksesta huolimatta. Yhtiö arvioi alkuvuodesta, että sen liiketoiminta kasvaa tänä vuonna 30-40 prosenttia ilman valuuttakurssien vaikutusta. Ennuste pidettiin tulosjulkaisun yhteydessä ennallaan.

Yhtiön tulevaisuutta hiertää toimitusjohtaja Juha Vareliuksen mukaan maailmanlaajuisiin toimitusketjuihin liittyvät häiriöt. Toimitusketjuhäiriöt saattavat häiritä etenkin yhtiön asiakkaiden tuotteiden myyntiä. Vareliuksen mukaan myös komponenttipula voi haitata monia Qt Groupin asiakkaita.

Varelius kirjoittaa myös, että Venäjän aseellinen hyökkäys Ukrainaan ja EU:n Venäjälle asettamat pakotteet lisäävät myös markkinoiden epävarmuutta.

"Sodalla ei ole merkittävää suoraa vaikutusta Qt:n liiketoimintaan, mutta kasvavat energiakustannukset ja yleinen talouskasvun hidastuminen voivat vähentää Qt:n tuotteiden kysyntää ja hidastaa Qt:n kasvua", Varelius kirjoittaa.

Qt Group on Helsingin pörssin 2020-luvun suurimpia kurssiraketteja. Sen markkina-arvo oli vielä 2020 alussa noin 480 miljoonaa euroa. Eilisen päätteeksi yhtiön markkina-arvo oli noin 2,7 miljardia euroa. Markkina-arvo tarkoittaa yhtiön osakkeiden yhteenlaskettua arvoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita