Elon Musk ostaa Twitterin, S&P 500 -indeksiä uhkaa jyrkkä lasku – HS:n markkina­kooste kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Teslan perustaja Elon Musk saa vihdoin ostaa Twitterin.

29.4. 12:20

Elon Musk ostaa Twitterin 44 miljardilla dollarilla

Sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ostaa sosiaalisen median yhtiö Twitterin noin 44 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla (noin 41 miljardilla eurolla).

Twitterin hallitus kannatti kauppaa yksimielisesti. Kauppa vaatii vielä sekä Twitterin osakkeenomistajien että viranomaisten hyväksynnän. Yhtiö odottaa kaupan toteutuvan kuluvan vuoden aikana.

Yrityskauppa merkitsee sitä, että Twitter poistuu pörssistä. Twitterin mukaan Musk on saanut yrityskaupalle 25,5 miljardin dollarin velka- ja lainarahoituksen.

Musk sanoi haluavansa parantaa Twitteriä uusilla ominaisuuksilla ja tekemällä sen algoritmeista avoimen lähdekoodin mukaisia.

Kesko antoi positiivisen tulos­varoituksen

Kauppakonserni Kesko nosti kuluvan vuoden tulosohjeistustaan rautakaupan ennakoitua vahvemman kysynnän takia.

Kesko arvioi positiivisessa tulosvaroituksessaan, että sen kuluvan vuoden vertailukelpoinen liikevoitto on 730–840 miljoonaa euroa.

Aiemmin yhtiö arvioi vertailukelpoisen liikevoiton olevan 680–800 miljoonaa euroa. Viime vuonna Keskon vertailukelpoinen liikevoitto oli 775,5 miljoonaa euroa.

Keskon mukaan rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kysyntä jatkuu aiemmin ennakoitua vahvempana etenkin yritysasiakaskaupassa, johon yhtiö on keskittynyt entistä enemmän.

UPM:n tulos pysyi vahvana kuukausien työ­taistelusta huolimatta

Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto oli 277 miljoonaa euroa tammi–maaliskuussa. Vertailukelpoinen liikevoitto pysyi viime vuoden tasolla.

Liikevoittoprosentti pieneni hieman 11 prosenttiin viime vuoden vertailukauden 12,5 prosentista. Liikevaihto kasvoi ja oli 2,5 miljardia euroa, kun viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihto oli 2,2 miljardia euroa.

UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan markkinakysyntä oli alkuvuonna vahvaa ja liiketoiminnot menestyivät mainiosti. Pesonen toteaa tuloksen olevan hyvä ottaen huomioon koko alkuvuoden kestäneen lakon useimmilla Suomen-tehtailla ja helmikuussa alkaneen Venäjän hyökkäyksen Ukrainassa.

Pesosen mukaan työtaistelu ja Paperiliiton lakko vaikuttivat merkittävästi tammi–maaliskuun tuotantomääriin useilla tehtailla. Hänen mukaansa UPM saavutti tavoitteensa työehtosopimusneuvotteluissa.

Morgan Stanley: S&P 500 -indeksiä uhkaa jyrkkä lasku

Investointipankki Morgan Stanleyn analyytikot varoittavat Wall Streetin laajan S&P 500 -osakeindeksin odotettavissa olevasta ”jyrkästä laskusta”.

Pankin analyytikoiden mukaan indeksi on menossa kohti karhumarkkinaa, jossa odotettavissa voi olla voimakkaan laskun ajanjakso.

Karhumarkkina tarkoittaisi sitä, että S&P 500 -indeksin pisteluku supistuisi 20 prosenttia. Osakeindeksi on laskenut jo miltei seitsemän prosenttia kuukauden aikana. Koko alkuvuoden aikana indeksi on pakittanut lähes 10 prosenttia.

Sijoittajien huolenaiheita tällä hetkellä ovat nousevat korot ja maailmantalouden kasvun hidastuminen.

Googlen emoyhtiön ­tulos jäi markkina­odotuksista

Google-hakukoneen emoyhtiön Alphabetin voitto ensimmäisellä neljänneksellä jäi markkinaodotuksista. Yhtiö teki voittoa lähes 16,5 miljardia dollaria, mikä on yli miljardi dollaria vähemmän kuin vuosi sitten.

Alphabetin liikevaihto kasvoi 23 prosenttia yli 68 miljardiin dollariin.

Yhtiön toimitusjohtaja Sundar Pichai sanoi tiedotteessa, että alkuvuoden aikana yhtiön hakukone- ja pilvipalveluliiketoiminta oli voimakkaassa kasvussa.

Googlen mainostulot kasvoivat vuoden ensineljänneksellä lähes 55 miljardiin dollariin, kun vuotta aiemmin mainostuloja kertyi vastaavalla ajalla lähes 45 miljardia.

Facebookin emoyhtiö teki odotettua paremman tuloksen

Facebookin emoyhtiö Meta teki tammi–maaliskuussa voittoa 7,5 miljardia dollaria. Teknologiayhtiön keskiviikkona raportoima tulos oli ennakkoon odotettua parempi, mutta vuoden takaisesta laskua oli noin 21 prosentin verran.

Yhtiön liikevaihto kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli 27,9 miljardia dollaria. Se nousi viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna seitsemisen prosenttia.

Facebookin keskimääräisten kuukausittaisten käyttäjien määrä nousi noin kolmella prosentilla vuodentakaiseen ajanjaksoon verrattuna.

Nokian tulosparannus ylitti odotukset

Verkkolaitevalmistaja Nokian alkuvuosi sujui ennakoitua paremmin.

Liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 5,3 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 583 miljoonaa euroa. Kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti oli 11 eli sama kuin vuosi sitten samalla ajanjaksolla.

Analyytikot ennakoivat, että Nokian kannattavuus olisi alkuvuonna heikentynyt ja liikevaihto olisi ollut 5,3 miljardia euroa sekä liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 519 miljoonaa euroa.

Ruotsalaisen kilpailijansa Ericssonin Nokia päihitti selvästi alkuvuonna selvästi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita