Neste löi sodan keskellä pöytään kovat luvut: Öljyn­jalostuksen kannattavuus parani venäläisen raakaöljyn korvaamisesta huolimatta

Bensan ja dieselin pumppuhinnan nousu kohensi Nesteen jakelutoiminnan kannattavuutta.

Nesteen öljynjalostuksen ja polttoaineen jakelun tulos parani vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

29.4. 9:41 | Päivitetty 29.4. 13:39

Polttoainejalostaja Neste paransi tulostaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Alkuvuonna öljy- ja raaka-ainemarkkinoilla kävi kova myllerrys Ukrainan sodan takia. Nesteen tammi–maaliskuun liikevoitto oli 762 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten samaan aikaan oli 458 miljoonaa euroa.

Myös perinteisen öljynjalostuksen kannattavuus koheni, vaikka Neste on joutunut korvaamaan perinteisesti käyttämäänsä venäläistä raakaöljyä kalliimmilla öljylaaduilla muualta maailmasta. Öljytuotteiden ensimmäisen neljänneksen vertailukelpoinen liiketulos oli 275 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 24 miljoonaa euroa.Öljytuotteiden kokonaisjalostusmarginaali oli 10,3 dollaria barrelilta, kun se vuosi sitten oli 6,7 dollaria.

"Kokonaisjalostusmarginaaliamme tukivat öljytuotteiden poikkeuksellisen korkeat marginaalit, mutta niitä rasittivat suuret käyttöhyödykekustannukset maakaasun ja sähkön erittäin korkeiden hintojen seurauksena. Myyntimäärät olivat samalla tasolla kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla", toimitusjohtaja Peter Vanacker kertoo tiedotteessa.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Neste on kertonut korvaavansa venäläisen raakaöljyn muilla öljylaaduilla. Yhtiö selvittää myös mahdollisuuksia korvata venäläisen maakaasun käyttö Porvoon jalostamolla.

"Olemme korvanneet venäläisen raakaöljyn pääosin muilla raakaöljyillä, ja jäljellä olevat venäläisen raakaöljyn hankintasopimuksemme päättyvät heinäkuussa. Emme ole ostaneet venäläistä raakaöljyä spot-markkinoilta sodan alkamisen jälkeen emmekä tee uusia toimitussopimuksia venäläisestä raakaöljystä tai fossiilisista raaka-aineista", Vanacker kertoo.

Myös polttoaineiden vähittäismyynnin tulos koheni neljällä miljoonalla eurolla 26 miljoonaan euroon. Taustalla olivat bensiinin ja dieselin pumppuhintojen voimakas nousu alkuvuonna.

"Yksikkökatteitamme tukivat merkittävät varastovoitot öljyn jyrkän hinnannousun seurauksena", Vanacker kertoo.

Tulosmielessä Nesteen tärkeimmän liiketoiminnan, uusiutuvien polttoaineiden jalostuksen kannattavuus koheni niin ikään. Liiketulos nousi vuodentakaisesta 413 miljoonasta eurosta 485 miljoonaan euroon.

Jalostuksen kannattavuutta mittaava myyntimarginaali oli alkuvuonna 806 dollaria tonnilta, mikä Vanackerin mukaan on ennätyslukema. Uusiutuvien polttoaineiden myyntimäärät kasvoivat hieman vuodentakaisesta, ja tuotantomäärät olivat ennätystasolla.

"Uusiutuvan dieselin kysyntä oli vahvaa, mutta raaka-aineiden markkinatilanne jatkui erittäin kireänä. Ukrainan sota on vaikuttanut voimakkaasti kasviöljy- ja öljytuotemarkkinoihin, kun taas sen vaikutus jäte- ja tähdemarkkinoihin näkyy viiveellä", Vanacker kertoo.

Tulosparannuksesta huolimatta Nesteen osake lähti pörssin avautuessa voimakkaaseen laskuun. Kello 13 osake oli halventunut lähes 6 prosenttia.

Syytä kurssilaskuun voi hakea Nesteen näkymistä. Yhtiön mukaan maailmantalouden kehitystä on vaikea ennustaa pandemian ja Ukrainan sodan vuoksi, ja öljy- ja uusiutuvien tuotteiden markkinoiden suuri epävakaus jatkuu.

”Öljytuotteiden markkinat ovat hyvin epävakaat, ja niihin vaikuttavat Ukrainan sota ja mahdolliset uudet kauppapakotteet”, Neste arvioi.

Yhtiö ennustaa, että uusiutuvien polttoaineiden valmistuksen kannattavuus heikkenee. Myyntimarginaali laskee 806 dollarista 675–750 dollariin tonnilta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan heijastuu myös Nesteen suunnitteilla olevaan suurinvestointiin, uuteen jalostamoon Rotterdamissa. Hanke on suunnitteluvaiheessa, ja Neste on kertonut, että lopullinen investointipäätös voi syntyä lähikuukausina. Nyt yhtiö vihjaa, että hanke voi viivästyä sodan vuoksi.

”Päätöksenteon aikataulussa tullaan kuitenkin ottamaan huomioon vallitseva geopoliittinen tilanne”, yhtiön tulostiedotteessa todetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan