Euroalueen inflaatio kiihtyi aavistuksen huhtikuussa – Suomessa kuluttajahintojen kallistuminen hidastui

Ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatiovauhti kiihtyi euroalueella 7,5 prosenttiin, mutta hidastui Suomessa 5,6 prosenttiin.

Polttonesteiden tuntuva kallistuminen on kiihdyttänyt inflaatiota tänä vuonna.

29.4. 12:18 | Päivitetty 29.4. 14:54

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio kiihtyi huhtikuussa euroalueella 7,5 prosenttiin, ilmenee Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotiedoista. Tarkentuneiden tietojen perusteella inflaatiovauhti oli maaliskuussa 7,4 prosenttia.

Energia kallistui huhtikuussa 38 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, mikä oli kuitenkin vähemmän kuin maaliskuussa. Silloin energia kallistui 44 prosenttia.

Palvelut kallistuivat huhtikuussa 3,3 prosenttia, teollisuustuotteet 3,8 prosenttia ja jalostamattomat elintarvikkeet 9,2 prosenttia.

Ekonomistien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatio oli 3,9 prosenttia, kun se maaliskuussa oli 3,2 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu energian ja ruoan vaikutus.

”Inflaatio on edelleen voimakasta. Pohjainflaation kiihtyminen aiheuttaa päänvaivaa Euroopan keskuspankille, koska tämä kielii inflaatiopaineiden laaja-alaisesta lisääntymisestä. Voimakkaasta inflaatiosta saattaa tulla pidempiaikaisempi kuin keskuspankki on tähän mennessä arvioinut. Etenkin, jos palkankorotukset ovat jatkossa suuria”, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Inflaation seurauksena rahan ostovoima heikkenee: tietyllä määrällä rahaa saa ostettua vähemmän tavaroita ja palveluita kuin aikaisemmin. Voimakas inflaatio on palkansaajien lisäksi haitallista yrityksille ja sijoittajille.

Jos työntekijät alkavat vaatia yhä suurempia palkankorotuksia, yritykset joutuvat siirtämään kasvaneet työvoimakustannukset myymiensä tavaroiden ja palveluiden hintoihin, mikä voimistaa inflaatiota entisestään.

Euroopan keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

”Energian kallistuminen on siirtynyt ruoan hintaan. Raaka-aineiden kallistuminen ja tarjonnan pullonkaulat ovat puolestaan johtaneet teollisuustuotteiden hintojen kohoamiseen. Sota Ukrainassa pitkittää nopean inflaation aikakautta ja epävarmuus erityisesti energian hintakehityksestä on erittäin suurta”, sanoo vanhempi neuvonantaja Lauri Vilmi Suomen Pankista.

Euroalueen suurista kansantalouksista inflaatiovauhti oli voimakkainta Espanjassa, Saksassa ja Italiassa. Espanjassa se oli 8,3 prosenttia, Saksassa 7,8 prosenttia ja Italiassa 6,6 prosenttia.

Suomessa inflaatiovauhti hidastui huhtikuussa Eurostatin mukaan 5,6 prosenttiin. Maaliskuussa se oli 5,8 prosenttia.

Voimakkainta inflaatio oli euroalueella Baltiassa, sillä inflaatiovauhti oli huhtikuussa Virossa 19,0 prosenttia, Liettuassa 16,6 prosenttia ja Latviassa 13,2 prosenttia.

Venäjän Ukrainassa aloittama sota ja koronaviruspandemian paheneminen Kiinassa hidastivat euroalueen talouskasvua tammi–maaliskuussa.

Elintasoa mittaava bruttokansantuote kasvoi 0,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, Eurostat ilmoitti erillisessä julkaisussaan. Viime vuoden lopussa euroalueen talous kasvoi 0,3 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi viime viikolla, että euroalueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,3 prosenttia. Inflaation se ennustaa kiihtyvän tänä vuonna 5,3 prosenttiin ja vaimenevan ensi vuonna 2,3 prosenttiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita