Nokian Renkaat yrittää estää Venäjän-tehtaansa hyödyntämisen sodassa: ”Valmistaudumme kaikkeen”

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio sanoo, että yhtiö varautuu aivan kaikkeen Venäjällä.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio.

29.4. 16:07

Rengasvalmistaja Nokian Renkaiden Pietarin-tehdas jatkaa toimintaansa. Niin kauan kuin toiminta pysyy yhtiön hallinnassa, tuotanto ei tue Venäjän sotaa Ukrainassa, sanoo toimitusjohtaja Jukka Moisio uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Nokian Renkaiden henkilöautonrenkaista 80 prosenttia valmistettiin Venäjällä viime vuonna. Venäjän osuus Nokian Renkaiden liikevaihdosta oli 20 prosenttia.

Sodan takia yhtiö on keskeyttänyt investoinnit tuotantoonsa Venäjällä ja lopettanut raskaiden ajoneuvojen renkaiden myynnin ja viennin. Vaarana on, että Venäjän asevoimat voisivat periaatteessa hyödyntää raskaita renkaita.

Venäjä on myös uhannut ottaa tehtaita hallintaansa, jos yritykset sanovat lopettavansa tuotantoaan.

”Erilaisia paikallisia juridisia ongelmia voi nousta, kuten puhetta konkurssista, jos emme pidä tuotantoa kohtuullisella tasolla”, Moisio sanoo Reutersille.

Moision mukaan pitämällä tuotannon omissa käsissään Nokian Renkaat voi varmistaa, että renkaita ”ei valmisteta sotaa varten”.

Moisio kertoo Reutersille istuvansa hätäkokouksissa miltei päivittäin miettimässä erilaisia vaihtoehtoja Venäjän-tilanteelle.

”Valmistaudumme kaikkeen”, Moisio sanoo.

Reutersin mukaan ”kaikkeen” sisältyy myös mahdollisuus tehtaan kansallistamiseen.

”Jos niin tapahtuu, en usko voivamme tehdä paljoa asialle, paitsi varmistaa jäljelle jäävän yhtiön olevan vakaa, että sillä on rahaa ja se voi tehdä sen, mitä sen täytyy tehdä.”

Venäjällä valmistettujen renkaiden raaka-aineista puolet tuotiin Venäjälle maan ulkopuolelta viime vuonna. Raaka-aineiden saatavuus ja niiden logistiikka vaikuttavat merkittävästi Nokian Renkaiden mahdollisuuksiin jatkaa tuotantoaan Venäjällä.

Moision mukaan Venäjän-tehtaalla on jo pulaa tarvittavista raaka-aineista, joita on tuotu Venäjän ulkopuolelta. Näihin lukeutuvat kumi, noki ja tekstiilit.

Näillä näkymin renkaiden vienti Venäjältä ulkomaille päättyy pakotteiden takia heinäkuussa. Yhtiö on kertonut vauhdittavansa suunnitelmiaan investoida uuteen tuotantokapasiteettiin Euroopassa, ja jatkaa tuotantokapasiteettinsa kasvattamista tehtaillaan Nokialla Suomessa ja Daytonissa Yhdysvalloissa.

Suunnitelmana on, että Pohjoismaissa myytävät renkaat valmistetaan vastaisuudessa Nokialla ja Pohjois-Amerikassa myytävät renkaat Daytonin-tehtaalla Yhdysvalloissa sekä Nokialla.

Aikataulu Venäjän-tuotannon korvaamiseen on tiukka. Ratkaisua Pietarin-tehtaan tuotannon korvaamiseen täysimääräisesti uudella tuotantokapasiteetilla Euroopassa ei ole tulossa piakkoin.