Venäjä katkaisi Puolan ja Bulgarian kaasu­hanat – ”Meillä ei ole hengen­hätää”, sanoo Suomen kaasu­yhtiö Gasum

Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen sanoo, että yhtiöllä on vielä hyvin aikaa pohtia vaihtoehtojaan Venäjän vaatimusten suhteen.

Gasumin kaasuverkon kompressioaseman putkistoa Mäntsälässä kuvattuna vuonna 2016.

29.4. 17:18

Suomi ei suostu Venäjän vaatimuksiin kaasukaupan uusista maksuehdoista, teroitti omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) torstaina.

Venäjä on vaatinut eurooppalaisia yhtiöitä perustamaan Gazprombankiin tilin, jonne maksut tehdään vanhaan tapaan euroissa. Gazprombank vaihtaa maksut sitten rupliksi ja välittää ne valtion kaasuyhtiölle Gazpromille.

Ministeri Tuppuraisen mukaan Suomen linja on, että yhtiöt eivät saa perustaa tiliä Gazprombankiin. Käytännössä kielto koskee valtio-omisteista Gasumia.

Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen sanoo, että yhtiön päätös asiassa on vielä auki. Vaihtoehtoja on pohdittu jo pidemmän aikaa.

”Tutkimme ja arvioimme oikeudellista kokonaisuutta ja luomme vaihtoehtoisia skenaarioita, joita voimme toteuttaa”, Wiljanen sanoo HS:lle.

Aikooko Gasum toimia asiassa omistajaohjausta ja ministeri Tuppuraisen linjaa vastaan?

”Ymmärrän hänen kommenttinsa, mutta yhtiö joutuu tekemään oman arvion tilanteesta. Yhtiö toimii normaalin hallintotavan mukaisesti, jolloin yhtiön hallitus ja johto tekevät ratkaisut.”

Aiemmin tällä viikolla Venäjä katkaisi kaasutoimitukset uusista maksuehdoista kieltäytyneisiin Puolaan ja Bulgariaan. Näin ollen voisi ajatella, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen voi katketa, kun seuraava kaasumaksuerä erääntyy.

Odottaako Suomea Puolan ja Bulgarian kohtalo?

”Sitä on vaikea arvioida, enkä osaa ottaa siihen kantaa. Se, mitä on tapahtunut Puolassa ja Bulgariassa, ei yksiselitteisesti tapahdu Suomessa”, Wiljanen sanoo.

HS:n tietojen mukaan Gasumin seuraava maksuerä Gazpromille erääntyy maksettavaksi toukokuun lopulla. Wiljanen ei halua kommentoida tarkkaa aikataulua.

”Mielelläni en vahvistaisi sen tyyppisiä tietoja”, Wiljanen sanoo.

”Meillä on tässä hyvin aikaa vielä, ei ole mitään hengenhätää.”

Valtaosa Gasumin ostamasta putken kautta toimitettavasta kaasusta ostetaan Gazpromilta. Putkikaasun merkitys korostuu erityisesti talvella kulutuspiikkien aikaan. Nesteytetyn maakaasun eli lng:n kohdalla muut toimittajat ovat tärkeämpiä, ja lng:ssä toimittajat ovat myös helpommin korvattavissa.

Lue lisää: Venäjä sulki kaasuhanat Bulgarialta ja Puolalta, mitä Suomelle kävisi vastaavassa tilanteessa?

Oikeudellisen puolen lisäksi Gasum seuraa Euroopan yhteisiä toimenpiteitä ja mahdollisia linjauksia. EU:n energiaministerit ovat koolla ensi maanantaina, ja komission linjausta odotetaan tuolloin.

”Toivon, että Euroopassa saadaan aikaan yhtenäisiä ratkaisuja ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan saadaan loppumaan. Siinä on monia vaihtoehtoja, joita en avaa tässä, koska keskustelu on hyvin vaikeaa, jos tiedot ovat ensin lehden sivuilla”, Wiljanen sanoo.