Neste varautuu Venäjän öljy- ja kaasu­virran katkeamiseen – ”Olemme entistä varmempia, että pystymme hallitsemaan sen riskin”

Testit maakaasun korvaamiseksi propaanilla ovat edenneet lupaavasti, sanoo toimitusjohtaja Peter Vanacker.

Nesteen Porvoon-jalostamolla maakaasua käytetään öljynjalostuksen raaka-aineena. Nyt yhtiö valmistautuu venäläisen maakaasun toimitusten katkeamiseen.

29.4. 17:52

Polttoainejalostaja Neste valmistautuu tilanteeseen, jossa raakaöljyn ja maakaasun virta Venäjältä Suomeen katkeaa.

Yhtiö on jo suurimmalta osin lakannut käyttämästä venäläistä raakaöljyä, mutta Porvoon jalostamo on Suomen suurimpia maakaasun käyttäjiä. Neste tarvitsee maakaasua polttoaineiden jalostusprosessien raaka-aineeksi. Suurin osa maakaasusta tulee Suomeen putkea pitkin Venäjältä.

Venäläisen maakaasun virta Suomeen saattaa katketa toukokuun loppupuolella, sillä Suomen hallitus on linjannut, ettei valtion omistama kaasuyhtiö Gasum voi suostua Venäjän uusiin vaatimuksiin kaasukaupan maksujärjestelyistä. Tällä viikolla Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom katkaisi toimitukset Puolaan ja Bulgariaan, jotka niin ikään olivat kieltäytyneet noudattamasta uusia vaatimuksia.

Perjantain tulosjulkistuksen yhteydessä Neste kertoi, että maakaasun korvaamista muilla vaihtoehdoilla on jo testattu Porvoossa.

”Jos korvaaminen onnistuu normaalitoiminnassa, se mahdollistaa maakaasun käytön merkittävän vähentämisen jalostamossa”, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Maakaasun korvaajaksi Porvoossa on suunniteltu propaania, toimitusjohtaja Peter Vanacker sanoo. Hänen mukaansa selvitystyöt ja käyttötestit ovat edenneet hyvin lupaavasti.

”Olemme entistä varmempia, että pystymme hallitsemaan sen [kaasutoimitusten katkeamisen] riskin”, Vanacker sanoo HS:lle.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Neste ilmoitti vähentävänsä venäläisen raakaöljyn käyttöä. Viime vuonna kaksi kolmasosaa Nesteen käyttämästä raakaöljystä tuli Venäjältä, nyt yhtiö kertoo osuudeksi 15 prosenttia. Yhtiö ostaa käytännössä enää sen määrän öljyä, joka sen on nykyisen pitkäaikaisen hankintasopimuksen mukaan velvollinen ostaminen. Sopimus raukeaa heinäkuussa, eikä Neste aio sitä uusia.

Nesteen onni on, että jo vuosia sitten yhtiö alkoi tietoisesti laajentaa Porvoon jalostamon raaka-ainepohjaa. Jalostamo pystyy nyt käyttämään noin paria kymmentä erilaista raakaöljylaatua.

”Kolmen viime vuoden aikana on tehty paljon työtä. Teknisesti pystymme toimimaan täysin ei-venäläisellä öljyllä”, Vanacker sanoo.

Hän kertoo, että alkuvuonna venäläistä öljyä on korvattu noin kymmenellä eri laadulla hyvin monesta eri lähteestä.

Varotoimena yhtiö on myös kasvattanut merkittävästi raaka-aineiden ja tuotteiden varastoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita