NY Times: EU-maat hyväksymässä venäläisen öljyn tuonti­kiellon jo ensi viikolla

Vaikka kiellosta päätettäisiin nopeasti, kiellon voimaantulo voi kestää kuukausia.

Gazprom Neftin öljynjalostamo Moskovan ulkopuolella.

29.4. 21:06

Euroopan unionin jäsenmaat ovat aikeissa hyväksyä asteittaisen tuontikiellon venäläiselle öljylle jo ensi viikolla, kertoo The New York Times nimettömiin EU-lähteisiin vedoten.

Lehden tietojen mukaan jo valmis ehdotus tullaan hyväksymään EU-lähettiläiden keskiviikon kokouksessa ilman tarvetta huippu­kokoukselle. Öljyn tuontikielto on EU:n kuudennen pakotepaketin suurin ja keskeisin elementti.

Tuontikielto tulee oletettavasti alkamaan säiliöaluksilla tuotavasta öljystä ja laajentumaan myöhemmin putkia pitkin toimitettavaan öljyyn. Jos tuontikiellon voimaantulo noudattaa aiemman kivihiilen tuontikiellon esimerkkiä, se antanee maiden purkaa olemassa olevat tuontisopimuksensa rauhassa. Kiellon voimaantulo voi siis kestää kuukausia.

Sama pakotepaketti tulee sisältämään myös Venäjän suurimpaan pankkiin Sberbankiin sekä venäläisiin merkkihenkilöihin kohdistuvia pakotteita, lähde kertoo.

TORSTAINA tuli julki tietoja, joiden mukaan Saksa olisi valmis lopettamaan öljyn ostamisen Venäjältä. The Wall Street Journal uutisoi asiasta nimettömien lähteiden perusteella.

Saksa on ollut EU:n mahdollisen venäläisen kaasun ja öljyn tuontikiellon merkittävimpiä vastustajia, koska se on ollut riippuvainen venäläisestä energiasta.

The Wall Street Journalin mukaan Saksa olisi nyt muuttamassa mieltään tuontikiellosta, sillä Puola on tarjoutunut avustamaan sitä öljytoimituksissa. Lehden lähteiden mukaan Saksa voisi ostaa öljyä maailmanmarkkinoilta ja kuljettaa sitä Puolan Gdánskin sataman kautta.