Venäjä väisti maksu­kyvyttömyyden ja maksoi dollari­velkoja viime hetkellä

Korkomaksut olivat erääntyneet jo aiemmin huhtikuussa, mutta 30 päivän ”armonaikaa” oli jäljellä 4. toukokuuta asti.

Venäjän valtiovarainministeriö on kertonut maksaneensa onnistuneesti kahden ulkomaanvelan erääntyneitä korkoja.

29.4. 21:57

Venäjä on maksanut ulkomaanvelkojensa erääntyneitä korkoja dollareissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän valtiovarainministeriö kertoi maksaneensa onnistuneesti 564,8 miljoonaa dollaria korkoja vuonna 2022 erääntyvästä ulko­maan­valuutta­lainasta ja lisäksi 84,4 miljoonaa dollaria vuonna 2042 erääntyvästä lainasta.

Korkomaksut olivat erääntyneet jo aiemmin huhtikuussa, mutta 30 päivän ”armonaikaa” oli jäljellä 4. toukokuuta asti.

Amerikkalainen viranomaislähde on vahvistanut Reutersille, että lainat on maksettu käyttämättä Yhdysvaltojen jäädyttämiä Venäjän valuuttavarantoja.

Lisäksi venäläispankki Sberbank kertoi, että se on maksanut kuponkikorkoja kahdelle valuuttalainalle ruplissa, koska Yhdysvaltojen ja Britannian pakotteet estävät sitä hoitamasta maksuvelvoitteita alkuperäisten sopimusten mukaisesti.

Venäjän kansainvälisten lainojen maksamista on seurattu tarkasti maan hyökättyä Ukrainaan ja jouduttua laajojen kansainvälisten talouspakotteiden kohteeksi. Mikäli Venäjä ei kykene tai halua maksaa velkojaan, se ajautuu maksukyvyttömyyteen.

Venäjä pystyisi todennäköisesti halutessaan maksamaan velkansa helposti. Venäjän valtiovarainministeriö arvioi maaliskuun puolenvälin tienoilla, että pakotteiden seurauksena noin puolet maan keskus­pankin runsaan 600 miljardin dollarin valuutta­varannoista on jäädytetty. Venäjällä on siis yhä valtavasti dollareita, joita se voisi halutessaan käyttää velkojensa maksuun.

Maa saa myös yhä valtavasti rahaa joka ikinen päivä länsimaiden ostaessa siltä energiaa. Eräiden arvioiden mukaan Venäjä saa länsimaiden energiaostoista päivittäin 660 miljoonaa dollaria. Suurin osa tuloista tulee öljystä ja kaasusta.

”Kyse on enemmänkin maksuhalusta”, summasi muun muassa rahoitusalan etujärjestön Institute of International Financen (IIF) varapääekonomisti Elina Ribakova aiemmin huhtikuussa.

Venäjä itse on kutsunut maksukyvyttömyyden uhkaa puhtaasti ”keinotekoiseksi”.

Maksukyvyttömyyden uhka ei kuitenkaan välttämättä ole väistynyt Venäjän ja sen velkakirjojen yltä.

Yhdysvallat on sallinut Venäjän velkojen maksusuoritusten käsittelyn toukokuun 25:een päivään saakka. Venäjältä erääntyy uusi velka vain pari päivää tämän jälkeen. Jos Yhdysvallat ei pidennä helpotusta rajoituksiin, Venäjän on siis lähes mahdotonta välttää maksukyvyttömyyttä, Reuters toteaa.