EU:n energiaministerit eivät halua taipua Venäjän vaatimukseen maksaa kaasusta ruplilla – Lintilän mukaan kaasun katkeaminen on Suomelle ”vakava paikka”

Ministerit olivat koolla hätäkokouksessa sen jälkeen, kun Venäjä katkaisi kaasun ruplamaksuista kieltäytyneiltä Puolalta ja Bulgarialta.

Mielenosoitus maakaasua ostavan ranskalaisen Engie-energiayhtiön edessä Pariisissa 29. huhtikuuta. Mielenosoittajat vaativat lopettamaan kaasukaupat Venäjän kanssa.

2.5. 14:54 | Päivitetty 2.5. 20:20

Bryssel

Euroopan unionin energiaministerit eivät halua taipua Venäjän vaatimukseen maksaa maakaasusta ruplissa. Suomi ja muut maat varautuvat tämän takia kaasuntoimitusten katkeamiseen lähiviikkoina. Ministerit olivat koolla ylimääräisessä hätäkokouksessa Brysselissä.

Suomea kokouksessa edusti elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk). Lintilän mukaan ministereiden käsitys asiasta oli yhtenäinen.

Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan viime viikolla, kun näiden maiden yhtiöt eivät suostuneet maksamaan kaasulaskuja ruplissa. Suomessa varaudutaan kaasun tulon katkeamiseen toukokuun loppupuolella, sillä Venäjän vaatimukseen ei aiota suostua.

”Hallituksen puolelta on selkeä linjaus, että suomalaiset yritykset eivät käytä ruplia vaan noudattavat yhteistä EU-linjaa ja maksavat kaasusta nykyisten sopimusten mukaisesti”, Lintilä sanoi kokouksen jälkeen.

”Kaasun noin nopealla katkeamisella olisi meille merkittäviä vaikutuksia niin teollisuuden toiminnan kannalta kuin työpaikkojen osalta. Kyllä tämä vakava paikka on meille ilman muuta.”

Lintilän mukaan hallitus varautuu kaasun toimitusten turvaamiseen muun muassa vuokraamalla kelluvan kaasuvarastolaivan yhdessä Viron kanssa. Tällaisilla laivoilla on parhaillaan kova kysyntä, mutta Lintilän mukaan hanke on hyvin pitkällä ja tilanne on ”verrattain hyvä”.

Venäjällä tuli huhtikuun alussa voimaan asetus, jonka mukaan eurooppalaisten kaasunostajien on avattava venäläiseen Gazprombankiin kaksi tiliä, yksi euro- ja toinen ruplamääräinen. Yhtiöt maksavat kaasulaskun vanhaan tapaan euroissa, koska useimmat yhtiöt ovat sopineet näin alun perin sopimuksissaan.

Gazprombank hoitaa sen jälkeen valuutanvaihdon ja rahan siirron ruplatilille. Venäläistulkinnan mukaan maksu on suoritettu vasta, kun se on saapunut ruplatilille.

Tätä EU:n komissio ei hyväksy, koska maksu on ennen rupliksi konvertoimista Venäjän keskuspankin hallussa, eikä keskuspankin kanssa saa pakotteiden takia tehdä transaktioita.

Komission mukaan on jäsenmaiden vastuulla ohjeistaa kaasua ostavia yhtiöitä toimimaan pakotteiden mukaisesti.

Kokoukseen saapunut EU:n energiakomissaari Kadri Simson sanoi Reutersille, ettei komissiolla ole tietoa, onko jokin EU:n energiayhtiöistä suostunut ruplamaksuihin.

Lintilän mukaan Suomessakaan ei ole velvoittavaa lainsäädäntöä, jolla yhtiöitä voitaisiin estää maksamasta ruplilla. Hänen mukaansa olisi kuitenkin ”verrattain vaikea tilanne”, jos kaasua ostava yritys tekisi hallituksen kannan ja EU:n pakotteiden kanssa ristiriidassa olevia päätöksiä.

Lintilän mukaan komissiolta on tulossa vielä lisäohjeistusta tarkentamaan ristiriitaa, joka voi olla Lintilän mukaan mahdollinen: että yritykset avaavat tilejä ja käyttävät ruplamaksua. Jäsenmaat eivät halua yritysten maksavan ruplissa, mutta on vielä epävarmaa, noudattavatko kaikki yritykset tätä.

Lue lisää: Suomi varautuu Venäjän kaasu­toimitusten katkeamiseen toukokuussa

Suomen näkemyksen mukaan kaasukaupoissa pitää noudattaa kaikilta osin yhtiöiden tekemiä olemassa olevia sopimuksia, joissa myös valuutta on määritelty.

Jos vastapuoli ei tätä noudata, kyse on sopimusrikkomuksesta. Suomen näkemyksen mukaan on tärkeää, että EU-maat toimivat asiassa yhdessä.

Ministereiden keskusteluissa käsiteltiin myös kaasun toimitusvarmuutta sekä kaasun vapaaehtoisia yhteishankintoja ja kaasuvarastojen täyttämistä koskevaa säädösehdotusta. Suomi on suhtautunut positiivisesti komission kaasuvarastoja koskevaan asetusehdotukseen.

EU:ssa on samaan aikaan vireillä uusia ja erityisesti öljykauppaan liittyviä uusia pakotteita Venäjää kohtaan. Ministerikokous keskittyi ruplamaksuihin, pakotteista ei keskusteltu.

Komissio kävi pakotteita läpi jäsenmaiden edustajien kanssa viikonloppuna, ja ne ovat esillä keskiviikkona jäsenmaiden suurlähettiläiden kokouksessa. Päätöksenteko voi ottaa useamman päivän. Kyseessä on EU:n kuudes pakotekokonaisuus, johon kuuluu öljyn lisäksi myös lisää henkilöpakotteita ja nimettyjä yhtiöitä.

Lue lisää: Venäjän vaatimukset kaasun suhteen ovat hämmentäneet Euroopassa – Asiantuntijatkin ovat keskenään eri mieltä siitä, mistä oikein on kyse

Lue lisää: Neste varautuu Venäjän öljy- ja kaasu­virran katkeamiseen – ”Olemme entistä varmempia, että pystymme hallitsemaan sen riskin”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita