Mihin osakkeisiin suomalaiset sijoittaisivat nyt? Kriisiajan keskellä lääkkeet, ruoka ja tietoturva kiinnostavat, ilmenee kyselystä

Nordnet selvitytti, mihin suomalaiset sijoittaisivat, jos heillä olisi nyt 5 000–10 000 euroa käytettäväksi pörssiosakkeisiin.

Kriisiaikana näyttävät kiinnostavat tutut ja turvalliset yritykset vakiintuneilla toimialoilla.

3.5. 2:00 | Päivitetty 3.5. 6:23

Jos suomalaisella on ylimääräistä rahaa ja hän sijoittaa sen Helsingin pörssiin, ostoskoriin lähtee nyt todennäköisimmin hissiyhtiö Koneen tai lääkeyhtiö Orionin osakkeita.

Tämä käy ilmi osakevälittäjä Nordnetin tutkimusyhtiö Yougovilla teettämästä selvityksestä, jossa tiedusteltiin, mihin osakkeisiin vastaajat sijoittaisivat, jos heillä olisi 5 000–10 000 euroa osakesijoituksia varten.

Vastauksissa suosikiksi nousi hissivalmistaja Kone, jota ostaisi joka kuudes eli 16 prosenttia vastanneista.

Kakkosena oli Orion, jota olisi ostanut 12 prosenttia vastanneista.

Lähes yhtä suosittuja olivat vähittäiskauppayhtiö Kesko, muotitalo Marimekko, tietoliikenneyhtiö Elisa sekä työkaluja ja designia valmistava Fiskars, joita kutakin ostaisi tutkimuksen mukaan 11 prosenttia suomalaisista.

Joka kymmenes ostaisi pörssistä tietoturvayhtiö F-Securen eli nykyisin With Securen osakkeita.

Nordnet tulkitsee tulosten perusteella, että kriisivuoden seurauksena suomalaiset haluaisivat ostaa tuttuja ja turvallisia yrityksiä.

”On luonnollista, että globaalin kriisin keskellä hakeudutaan toimialoihin, jotka ovat ymmärrettäviä ja vakiintuneita – ja voivat jopa kasvaa tässä tilanteessa”, Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen arvioi sähköpostitse.

”Listalla korostuu talouden epävarmuus ja kriisiaika: lääkkeet, ruoka ja tietoturva ovat korkealla.”

Marimekko ja Fiskars olivat suosittuja valintoja erityisesti naisten vastauksissa. Marimekon osaketta ostaisi 17 prosenttia naisista ja Fiskarsia 14 prosenttia.

Miehet taas ostaisivat naisia innokkaammin öljynjalostaja Nestettä, verkkolaitevalmistaja Nokiaa, rengasyhtiö Nokian Renkaita ja vakuutuskonserni Sampoa.

Nokian Renkaisiin sijoittaminen ei siis huoleta kaikkia, vaikka yhtiöllä on merkittävissä määrin liiketoimintaa Venäjällä. Tutkimuksen mukaan joka kolmas Nokian Renkaiden osakkeita jo omistavista ostaisi yhtiötä nyt, jos ylimääräistä rahaa olisi.

Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota on johtanut boikottivaatimuksiin monia maassa toimivia yhtiöitä kohtaan. Venäjää vastaan asetetut pakotteet myös vaikeuttavat monien yhtiöiden liiketoimintaa.

Venäjän maariski näkyy Nordnetin mukaan suomalaisten sijoittajien ajatuksissa.

Tämä ilmenee Venäjällä merkittävää liiketoimintaa tekevän energiayhtiö Fortumin kohdalla vahvemmin kuin Nokian Renkaissa. Vain joka kuudes Fortumia omistavista sijoittajista ostaisi sitä nykyisessä tilanteessa.

Osakkeita omistavien ja osakkeita omistamattomien ostolistat eroaisivat tutkimuksen perusteella jonkin verran toisistaan.

Molempien listoilla suosituin osake on Kone. Sen jälkeen eroja alkaa kuitenkin tulla.

Osakkeita omistavien keskuudessa toiseksi suosituin ostokohde olisi vakuutusyhtiö Sampo. Osakkeita omistamattomien listalla Sampo ei sen sijaan pääse edes kymmenen suosituimman ostokohteen joukkoon.

Osakkeita omistamattomat eivät tartu innokkaasti myöskään Nordean tai Nesteen osakkeisiin, jotka ovat osakkeita omistavien keskuudessa suosittuja.

Sen sijaan osakkeita omistamattomia kiinnostaisivat Fortumin, Finnairin ja Terveystalon osakkeet, jotka eivät mahdu osakkeita jo omistavien top 10 -listalle.

Kiinnostavien ostokohteiden lista eroaa siitä, mitä suomalaisyhtiöiden osakkeita sijoittajat omistavat eniten.

Tutkimuksen perusteella ostokohteina kiinnostavat eniten Kone, Orion, Kesko, Marimekko, Elisa ja Fiskars.

Suomalaisyhtiöistä eniten osakkeenomistajia on Nordealla, Nokialla, Sammolla, Fortumilla, Elisalla ja metsäyhtiö UPM:llä, kertoo Euroclearin tilasto.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan