Pyhäjoen voimalan työt päättyvät, Fennovoima irtisanoi sopimuksen Rosatomin kanssa – Hankkeeseen kulunut tähän mennessä 600–700 miljoonaa euroa

Fennovoiman mukaan laitostoimittaja Rosatomin merkittävät viivästykset ovat jatkuneet ja kasvaneet viime vuosien aikana.

Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht (oik) ja hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä tiedotustilaisuudessa Helsingissä maanantaina.

2.5. 10:10 | Päivitetty 2.5. 18:02

Fennovoima kertoo päättäneensä Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitus­sopimuksen Rosatomin kanssa. Päätös johtuu Fennovoiman mukaan Rosatomin tytäryhtiö Raos Projectin merkittävistä viivästyksistä ja kyvyttömyydestä toteuttaa Hanhikivi 1 -hanke.

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on ollut Fennovoiman ydinvoimalahankkeen laitostoimittaja.

Rosatom myös omistaa Fennovoimasta reilun kolmanneksen Raos Voima -tytäryhtiönsä kautta. Loput omistuksesta on kotimaisella Voimaosakeyhtiö SF:llä, jonka omistus jakautuu useille yrityksille sekä isommille ja pienemmille kunnallisille energia-alan toimijoille. Suurin omistus on Outokummulla.

Fennovoiman mukaan laitostoimittajan merkittävät viivästykset ovat jatkuneet ja kasvaneet viime vuosien aikana.

Sota Ukrainassa on pahentanut hankkeen riskejä, joita Raos Project ei ole kyennyt ehkäisemään, Fennovoiman tiedotteessa todetaan.

Käytännössä laitostoimitussopimuksen päättäminen tarkoittaa, että yhteistyö Raos Projectin kanssa on päättynyt välittömin vaikutuksin. Sekä suunnittelu- ja lisensointityö että työt Hanhikivi 1 -työmaalla Raos Projectin kanssa päättyvät, Fennovoima kertoo tiedotteessa.

”Valitettavasti laitostoimituksen päättämisellä arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin. Vaikutusten arvioidaan koskevan lisäksi kaikkia toimitusketjun toimijoita ja Pyhäjoen aluetta. Päätavoitteenamme on tukea henkilöstöä pitämällä heidät ajan tasalla tilanteesta ja toimia tiiviissä yhteistyössä henkilöstömme ja luottamushenkilöiden kanssa. Lisäksi ylläpidämme työmaa-aluetta”, sanoo Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht tiedotteessa.

Specht totesi maanantaina järjestetyssä Fennovoiman tiedotustilaisuudessa, että työntekijöiden edustajat kutsutaan muutosneuvotteluihin. Vaikutuksen laajuutta hän ei vielä kommentoinut.

Päätöksen laitostoimitussopimuksen irtisanomisesta teki Fennovoiman hallitus.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä kommentoi tiedotteessa, ettei päätöstä laitostoimituksen päättämisestä Raos Projectin kanssa ole tehty kevyin perustein.

”Näin suuressa hankkeessa on merkittäviä ja monisyisiä näkökulmia, ja hankkeeseen liittyvät päätökset tehdään aina huolellisen harkinnan perusteella. Ymmärrämme täysin päätöksen vaikutukset ja teemme parhaamme niiden hallitsemiseksi”, Härmälä sanoo.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Venäjää vastaan asetetut pakotteet eivät Spechtin ja Härmälän mukaan olleet syynä sopimuksen irtisanomiselle.

Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen on tähän mennessä käytetty rahaa 600–700 miljoonaa euroa, Härmälä kertoi tiedotustilaisuudessa.

Omistajat ovat hänen mukaansa sijoittaneet hankkeeseen rahaa omistusosuuksien mukaisessa suhteessa.

Rosatom omistaa tytäryhtiönsä kautta edelleen reilun kolmanneksen Fennovoimasta, eikä nyt tehty päätös vaikuta omistussuhteisiin.

Voisiko Hanhikiven ydinvoimalahankkeeseen tulla venäläisyhtiön tilalle joku toinen laitostoimittaja?

Härmälä vastasi aiheesta tiedotustilaisuudessa esitettyyn kysymykseen, että on liian aikaista spekuloida asiaa.

PERIAATEPÄÄTÖS Fennovoimasta tehtiin vuonna 2014. Tuolloin todettiin, että hanke on yhteiskunnan kokonaisedun mukainen.

Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa ydinvoimalahanke on saanut osakseen ankaraa vastustusta.

Rakennustyöt Pyhäjoella, Suomen ja Venäjän yhteisellä ydinvoimalatyömaalla, ovat kuitenkin jatkuneet. HS:n vieraillessa työmaan edustalla maaliskuun puolivälissä työkoneet ja autot kulkivat tasaisena virtana sisään ja ulos Hanhikiven rakenteilla olevan voimalan pääportista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ilmaisi tyytyväisyytensä Fennovoiman päätökseen laitostoimitussopimuksen katkaisemisesta Twitterissä.

”Omistajien ratkaisuun on syytä olla tyytyväinen. Projektin eteenpäin vieminen olisi ollut käytännössä mahdotonta”, Lintilä totesi.