Citigroup otti vastuun pörssin maanantaisesta äkki­romahduksesta: ”Yksi kaupan­kävijöistämme teki virheen”

Pankkijätin virhe jäljitettiin yhtiön Lontoon-toimistolle.

Maanantainen pörssiromahdus oli Citigroupin virhe.

3.5. 8:46

Yhdysvaltalainen pankkijätti Citigroup myönsi olleensa vastuussa maanantaisesta pörssikurssien äkkiromahduksesta Helsingissä, Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa sekä vaimeampana monissa muissa eurooppalaisissa pörsseissä. Esimerkiksi Helsingissä pörssin yleisindeksi putosi parissa minuutissa noin 6,5 prosenttia.

Muun muassa uutistoimisto Bloomberg kertoo, että Citigroup on myöntänyt yhtiön Lontoon-toimistonsa olevan vastuussa tapahtumista.

”Tänä aamuna yksi kaupankävijöistämme teki virheen tehdessään toimeksiannon”, Citigroup kertoi sähköpostitse myöhään maanantaina.

”Huomasimme virheen muutamassa minuutissa ja korjasimme tilanteen.”

Markkinareaktion käynnistäneet kaupat olivat osakekauppoja, eivät johdannaiskauppoja.

Markkinoiden äkkiromahdukset eivät ole tavattomia, ja niille on vakiintunut oma nimikin, ”flash crash”. Maanantaina koettu äkkipudotus oli kuitenkin Pohjoismaiden markkinoilla täysin poikkeuksellinen.

Tunnetuin äkkiromahdus on vuoden 2010 flash crash Yhdysvalloissa, jonka aikana maailman suurin osakemarkkina putosi hetkeksi noin kymmenellä prosentilla.

Tuolloin Yhdysvaltojen markkinoilla ei ollut käytössä samanlaisia valvontamekanismeja, jotka aktivoituivat maanantaina Euroopassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita