Pyhäjoen kunta elättelee toiveita ydin­voimalasta – Hanhikiven työmaa jää ”uinuvaan tilaan” tulevaisuuden mahdollisuuksia varten

Fennovoima kutsuu tiistaina henkilökunnan muutosneuvotteluihin, joiden tulokset tulevat vaikuttamaan kaikkiin Fennovoiman työntekijöihin.

Pyhäjoen kunnantalolla näkyi maaliskuussa Fennovoima-yhteistyö.

3.5. 12:43

Fennovoiman edustajat pitivät tiistaina tiedotustilaisuuden Raos Projectin kanssa solmitun laitostoimitussopimuksen purkamisen jälkeen.

Fennovoiman projektitoimituksen johtaja Tiina Partanen kertoi Pyhäjoella järjestetyssä tilaisuudessa, että työt projektin jatkamiseksi Hanhikivenniemellä päättyvät.

Projektin lopettaminen ei kuitenkaan tapahdu päivässä, vaan siihen menee jonkin verran aikaa, Partanen sanoo.

Partasen mukaan projektin päättymisellä on suuria vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin, toimitusketjun yrityksiin ja Pyhäjoen alueeseen.

Työmaalla on päivittäin ollut 300–500 työntekijää. Jatkossa työmaa tulee kuitenkin Partasen mukaan merkittävästi hiljenemään.

Partanen kertoo, että Hankikiven työmaa tulee jäämään ”uinuvaan tilaan”, jotta se on avoin tulevaisuuden mahdollisuuksille. Fennovoiman edustajat eivät osaa sanoa, kuinka kauan uinuva tila kestää.

Pyhäjoen kunnan tavoitteena on edelleen ydinvoimalan saaminen Hanhikiven alueelle, kertoi kunnan elinkeinojohtaja Helena Illikainen STT:lle maanantaina. Aiemmin maanantaina Fennovoima ilmoitti päättäneensä purkaa Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen, jonka Fennovoima oli solminut venäläisyhtiö Rosatomin kanssa.

Fennovoima tulee tiistaina kutsumaan henkilökunnan muutosneuvotteluihin, joiden tulokset tulevat vaikuttamaan kaikkiin Fennovoiman työntekijöihin.

Mahdolliset toimenpiteet tapahtuvat vuoden 2022 kuluessa.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälän mukaan Fennovoima ei ole yrityksenä lopettanut.

Hän kertoo, että on paljon asioita, jotka tulee hoitaa ennen kuin uuden laitostoimittajan mahdollisuutta voi alkaa tunnustella.

Härmälä ei kommentoi sitä, oliko päätös laitostoimitussopimuksen purkamisesta yksimielinen. Fennovoiman hallitukseen kuuluu myös Rosatomin edustajia. Härmälä ei lähde myöskään spekuloimaa Rosatomin mahdollisilla oikeudellisilla vastatoimilla.

Fennovoima ilmoitti Rosatom-sopimuksen purkamisen syyksi muun muassa hankkeen merkittävät viivästykset. Rosatom julkaisi maanantaina lausunnon, jossa totesi olevansa ”erittäin pettynyt” päätökseen. Rosatom huomautti, että Fennovoiman päätös tehtiin ilman, että hankkeen suurinta osakasta eli sitä itseään konsultoitiin. Rosatomin mukaan päätöksen perusteet ovat sille täysin käsittämättömiä.

Tiedotteessa yhtiö kertoi ”pidättävänsä itsellään oikeuden puolustaa etujaan sopimusten ja lain mukaan”. Yhtiö aikonee siis riitauttaa sopimuksen irtisanomisen.

Härmälä kommentoi tilaisuuden lopussa vielä koko tuntemuksiaan koko projektista.

”Totta kai, tässä on pettynyt. -- Ei tämän näin pitänyt mennä.”