Kysely: Sähkön hinta huolettaa suomalaisia ja moni on jo alkanut vähentää kulutustaan

Yli puolet Carunan kyselyyn vastanneista oli kiinnostunut kokeilemaan aurinkoenergiaa sähköntuotannon omavaraisuuden lisäämiseksi.

Joulukuulta 1 600 euron sähkölaskun saanut Erkki Thuneberg seurasi tammikuussa sähkönkulutustaan, josta hän tekee taulukkoa ja grafiikkaa.

4.5. 15:24

Sähkön hintakehitys huolestuttaa suomalaisia ja moni onkin valmis tekemään muutoksia omaan sähkönkulutukseensa. Asia selviää sähkönjakeluyhtiö Carunan kyselystä.

Vastaajista 82 prosenttia oli huolissaan sähkön kokonaishinnasta. Sähkön riittävyydestä kantoi huolta lähes kolmasosa vastaajista.

Tulokseen vaikuttanee sähkön korkea hinta viime talvena sekä Venäjän hyökkäyksen aiheuttama keskustelu Suomen sähköntuotannon omavaraisuudesta.

Lue lisää: Ukrainan sota nostaa roimasti energian hintaa, ja siksi energia­remontti on nyt erityisen järkevä – tässä tärpit remonttia suunnittelevalle

Kyselyn vastaajista 44 prosenttia oli valmis siirtämään sähkönkulutustaan ruuhkahuippujen ulkopuolelle. Tämä tarkoittaisi käytännössä esimerkiksi sitä, että pyykit pestäisiin muulloin kuin kello 17–20 välisenä aikana.

Suoran sähkölämmityksen voi myös laittaa pois päältä tunniksi silloin, kun muun Suomen sähkönkulutus on suurimmillaan.

Osa vastanneista olisi valmis siirtämään sähkönkulutuksen pois ruuhkahuipuista, jos se tapahtuisi automaattisesti ilman erillisiä toimenpiteitä.

Nämä yksittäiset joustotoimenpiteet eivät juurikaan hankaloita elämää, mutta vaikuttavat merkittävästi sähkönkulutukseen silloin, kun moni suomalainen tekee saman toimenpiteen yhtä aikaa, Caruna kertoo tiedotteessaan.

Carunan mukaan pelkästään asumis- ja sähkönkäyttötottumuksia muuttamalla kotitaloudet voivat vähentää sähkönkulutustaan 10 prosentilla.

”Nämä ovat hyviä esimerkkejä yksilötason joustosta, joka vaatii vain hieman vaivannäköä. Tulevaisuudessa, kun sähkönkulutus kasvaa edelleen, tarvitaan myös muunlaista joustoa ja tähän sähkönjakeluyhtiöt, kuten Caruna, etsivät parhaillaan ratkaisuja”, Carunan innovaatiopäällikkö Mika Suomi kertoo tiedotteessa.

Sähköomavaraisuus kiinnosti yli puolta vastaajista. Vastaajista 52 prosenttia kertoi olevansa kiinnostunut aurinkoenergian hyödyntämisestä kotona tai mökillä. Kiinnostuneimpia aurinkoenergian käytöstä oltiin Pohjois-Suomessa, jossa kiinnostuneita oli 60 prosenttia vastanneista.

Eniten aurinkoenergia kiinnosti omakoti- tai paritalossa asuvia vastaajia.

Vastaajat olivat kertomansa mukaan jo tehneet toimenpiteitä sähkönkulutuksen pienentämiseksi. Suosituimpia keinoja olivat kodin lämmityksen pienentäminen, lämpimän veden käytön vähentäminen sekä led-lamppujen suosiminen. Hieman alle kolmannes vastaajista on jo kiinnittänyt huomiota lämmityksen säätämiseen pienemmälle ja lämpimän veden käyttöön.

Asuintilojen lämmitys haukkaa valtaosan kotitalouksien energiankulutuksesta, josta veden lämmityksen osuus on alle viidenneksen. Valaistuksen osuus asumisen energiankulutuksesta taas on vain muutama prosenttia.

Kysely toteutettiin Bilendin M3 Research -verkkopaneelissa maaliskuussa 2022. Kyselyyn vastasi tuhat suomalaista.