Lähteet: Tiedettyä useampi EU-maa vastustaa esitystä, joka lopettaisi öljyostot Venäjältä

Ennakkotietojen mukaan ainakin Unkari ja Slovakia olisivat saamassa erityisluvan venäläisen öljyn ostamiseen joitain kuukausia pidempään.

Slovakian suurin öljynjalostamo sijaitsee Bratislavassa.

4.5. 7:48 | Päivitetty 4.5. 9:33

EU-komissio lähetti myöhään tiistaina jäsenmaille esityksensä uusista pakotteista Venäjää vastaan. Uutistoimisto AFP kertoo, että useampi jäsenmaa vastustaa esityksen mukaista luopumista Venäjän öljystä.

AFP pohjaa tietonsa EU-viranomaisiin ja eurooppalaisiin diplomaatteihin.

Komissio esittää vaiheittaista luopumista Venäjän öljystä, niin että sen ostaminen loppuisi tämän vuoden mittaan.

Ennakkotietojen mukaan ainakin kaksi maata, Unkari ja Slovakia, olivat saamassa erityisluvan jatkaa Venäjän öljyn tuontia joitain kuukausia pidempään.

Niiden on vaikeinta korvata venäläisöljyä, jota tuodaan maihin neuvostoaikaista Družba-putkea pitkin. Tämä ei kuitenkaan riitä Slovakialle, joka sanoo tarvitsevansa useita vuosia rukatakseen energiantuotantolaitoksensa valmiiksi luopumiseen Venäjän öljystä.

Eräs diplomaatti varoitti AFP:lle, että erioikeuksien myöntäminen yhdelle tai kahdelle maalle johtaa vastaaviin vaatimuksiin muiltakin. Nimettömät viranomaislähteet kertovatkin AFP:lle, että myös Bulgaria ja Tšekki haluaisivat erioikeuksia öljypakotteisiin.

Puhetta on ollut myös venäläisöljylle asetettavasta tullista tai hintakatosta, jota erityisesti Italia on ajanut.

EU:ssa varaudutaan siihen, että öljyn hinta voi EU-pakotteiden takia lähteä nousuun. Sekin hyödyttäisi Venäjää.

EU-komissio ei aio julkistaa esitystään ennen kuin sen puheenjohtaja Ursula von der Leyen puhuu EU-parlamentille keskiviikkoaamuna.

Keskiviikkona kaikkien 27 jäsenmaan suurlähettiläät neuvottelevat esityksestä, joka vaatii yksimielisen hyväksynnän. Pakotteet tulevat voimaan vasta, kun jäsenmaat ovat ne hyväksyneet ja ne on saatu julki EU:n virallisessa lehdessä.

Suurin este öljypakotteiden sopimiselta poistui maanantaina, kun Saksa ilmoitti olevansa valmis tukemaan öljyn tuontikieltoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita