EU-komissio haluaa lopettaa Venäjän raakaöljyn toimitukset kokonaan puolen vuoden sisällä – Jo neljä maata hakemassa poikkeus­lupaa öljykaupan jatkumiselle

Öljyn lisäksi pakotteet kohdistuvat myös uusiin pankkeihin ja henkilöihin, kuten Venäjän ortodoksisen kirkon johtajaan.

Esityksen mukaan EU luopuu Venäjän raakaöljyn toimituksista kuuden kuukauden kuluessa ja jalostettujen tuotteiden toimituksista vuoden loppuun mennessä.

4.5. 9:59 | Päivitetty 4.5. 16:30

Euroopan komissio esittää kuudennessa pakotepaketissa kaiken venäläisen öljyn tuontikieltoa Eurooppaan.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli uusinta pakotepakettia puheessaan parlamentille keskiviikkoaamuna.

Esityksen mukaan EU luopuu Venäjän raakaöljyn toimituksista kuuden kuukauden kuluessa ja jalostettujen tuotteiden toimituksista vuoden loppuun mennessä.

”Tämä ei tule olemaan helppoa, koska moni jäsenmaa on riippuvainen venäläisestä öljystä.”

Von der Leyenin mukaan kuuden kuukauden siirtymäaika minimoi kiellon vaikutuksia globaaleihin markkinoihin sekä antaa aikaa turvata vaihtoehtoiset tuontireitit.

Tiistaina uutistoimisto AFP kertoi, että ennakkotietojen mukaan useampi jäsenmaa vastustaisi esityksen mukaista öljyn tuontikieltoa. Vastustajien joukossa olisivat ainakin Unkari ja Slovakia, jotka ovat hyvin riippuvaisia venäläisestä öljystä.

Ennakkotietojen mukaan Slovakialle ja Unkarille myönnettäisiin lisäaikaa öljystä irrottautumiseen. Tätä väitettä ei kuitenkaan ole vahvistettu. Slovakia on myös sanonut tarvitsevansa useita vuosia siirtymään pois venäläisestä öljystä.

AFP:n haastattelema diplomaatti arvioi tiistaina, että erityisluvan myöntäminen jollekin maalle, saisi muutkin vaatimaan lykkäystä.

Keskiviikkona myös Bulgarian ja Tšekin päättäjät ovat kertoneet hakevansa poikkeuslupaa venäläisen öljyn ostojen jatkamiseen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kuudennessa paketissa pakotteet laajennetaan von der Leyenin mukaan koskemaan Venäjän armeijan korkea-arvoisia upseereja ja muita henkilöitä, jotka ovat esimerkiksi syyllistyneet sotarikoksiin Ukrainan Butšassa.

”Tiedämme, keitä olette. Teidät saatetaan vastuuseen”, von der Leyen sanoi.

Pakotelistalle lisätään mediatietojen mukaan myös Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja Kirill, joka on julkisesti tukenut Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa.

Venäjän suurin pankki Sberbank sekä kaksi muuta pankkia suljetaan ulos maksujärjestelmä Swiftistä. Politiikkaa seuraavan Politico-lehden mukaan nämä kaksi muuta pankkia ovat Credit Bank of Moscow ja Russian Agricultural Bank.

Swift on kansainvälinen pankkien välinen maksuvälitysjärjestelmä, johon kuuluu yli 11 000 rahoituslaitosta eri puolilla maailmaa. Likipitäen kaikki maailman pankit välittävät maksunsa Swiftin alustalla.

Lisäksi EU kieltää kolmea Venäjän valtio-omisteista televisiokanavaa lähettämästä mitään sisältöä EU:n alueella. Esto koskee kaapeli- ja satelliittilähetyksiä sekä lähetyksiä internetin tai puhelinsovellusten kautta.

Von der Leyenin mukaan nämä kanavat levittävät Venäjän johtajan Vladimir Putinin ”valheita ja propagandaa”.