Finanssiala tyrmää Suomen Pankin ehdotuksen velkakatosta

Etujärjestön mielestä asunnonhankintaa ei tule vaikeuttaa tulosidonnaisella velkakatolla, jota Suomen Pankki ehdotti aiemmin keskiviikkona.

Finanssiala ry:n mukaan ylivelkaantumista torjuvat keinot eivät saa haitata asuntomarkkinoita tai talouden elpymistä.

4.5. 16:34

Finanssiala ry vastustaa velkakaton käyttöä suomalaisten liiallisen velkaantumisen ehkäisemisessä, etujärjestö sanoo tiedotteessaan.

Etujärjestön pääekonomisti Veli-Matti Mattila sanoo tiedotteessa, että viranomaisilla on jo keinoja ylivelkaantumisen hillintään, eikä niiden ja parhaillaan valmisteilla olevien uusien keinojen päälle tarvita enää lisää.

”Kotitalouksien asunnonhankintaa ei tule vaikeuttaa esimerkiksi tulosidonnaisella velkakatolla, jota Suomen Pankki on ehdottanut”, Mattila sanoo.

Suomen Pankki ehdotti velkakattoa keskiviikkona julkaisemassaan katsauksessa. Sen mukaan kotitalouksien mittava velkaantuminen on riski rahoitusjärjestelmän vakaudelle. Velkakatto tarkoittaa velkojen tai velanhoitomenojen enimmäismäärää suhteessa lainanhakijan tuloihin.

Suomeen on suunnitteilla uusia välineitä, joilla velkaantumista hillitään. Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan asunto- ja taloyhtiölainojen pituusrajoitusta sekä taloyhtiölainojen lyhennysvelvoitetta ja lainakattoa.

Suomen Pankin mukaan uudistukset ovat tarpeellisia ja kannatettavia, mutta ne eivät riitä hillitsemään kotitalouksien velkaantumisen kasvua.

Lue lisää: Suomen Pankki: Kotitalouksien kiihtynyttä velkaantumista pitää hillitä entistä järeämmin keinoin

Finanssialan mukaan inflaation kiihtyminen ja maailmanpoliittinen tilanne ovat lisänneet suomalaisten varovaisuutta muun muassa oman asunnon hankintaan.

Etujärjestön mukaan ylivelkaantumista torjuvien keinojen tulee estää ylivelkaantumista tehokkaasti, mutta ne eivät saa haitata asuntomarkkinoita tai talouden elpymistä.

Finanssiala ehdottaa ratkaisuiksi esimerkiksi pikavippeihin puuttumista ja taloyhtiölainakattoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita