Alibaban perustajan suku­nimi­kaima otettiin kiinni Kiinassa – yhtiön markkina-arvosta katosi hetkellisesti liki 25 miljardia euroa

Sijoittajat pelästyivät, kun verkkokauppajätin perustajan luultiin tulleen pidätetyksi.

Alibaban perustaja Jack Ma vuonna 2015.

4.5. 22:19

Hong Kongin pörssissä nähtiin tiistaina erikoinen episodi, kun valtiollisessa mediassa julkaistu lyhyt uutinen aiheutti verkkokauppajätti Alibaban osakkeen hetkellisen syöksylaskun.

Kiinan valtiollinen televisioyhtiö CCTV kertoi tiistaina, että Ma-niminen henkilö oli otettu kiinni kansallisen turvallisuuden nimissä Hangzhoun kaupungissa.

Uutisen mukaan kiinni otettu henkilö oli asetettu ”pakkotoimien” alle. Hänen epäiltiin muun muassa tehneen yhteistyötä ulkomaisten Kiinan vastaisten vihamielisten voimien kanssa ja lietsoneen valtiovallan vastaisia toimia.

Valtiollisen kanavan lyhyellä uutisella oli välitön vaikutus. Se pyyhkäisi nopeasti noin 26 miljardia dollaria, eli vajaat 25 miljardia euroa verkkokauppajätti Alibaban markkina-arvosta.

Markkinoiden reaktio selittyy nimisekaannuksella. Hangzhoussa tukikohtaansa pitävän Alibaban perustaja Jack Ma on ollut vuodesta 2020 lähtien hahmo, johon ainakin osittain henkilöityy Kiinan viranomaisten kiristynyt ote maan teknologiasektorista.

Tiukentunut valvonta on huolettanut sijoittajia. Markkinoiden hermostuneisuudesta kertoo, että jo epäily yhtiön perustajan pidätyksestä riitti lietsomaan sijoittajat paniikin partaalle.

Pian Alibaban osakkeen sukeltamisen jälkeen alkoi tihkua tietoja, joiden mukaan kyseessä oli väärä hälytys. Kiinni otettu mies olikin parikymmentä vuotta nuorempi kuin Jack Ma, ja hänen kiinankielisessä nimessään oli kolme merkkiä. Jack Ma:n kiinalaisessa nimessä merkkejä on vain kaksi.

Sekaannuksen selvittyä Alibaban osakekurssi nousi pian pahimmasta kuopastaan ja kohosi lähes entiselle tasolleen. Omituinen tilanne oli kuitenkin kuvaava esimerkki Kiinan teknologiasektoriin liittyvistä epävarmuuksista.

Kiinan viranomaiset tiukensivat vuonna 2020 maan teknologiayhtiöiden valvontaa. Yksi linjamuutoksen esimerkeistä oli finanssi­teknologia­yhtiö Ant Groupin pörssilistautumisen estäminen vuoden 2020 lopulla. Toteutuessaan listautuminen olisi ollut maailman suurin toteutettu osakeanti.

Jack Ma on myös Ant Groupin perustaja. Aiemmin samana syksynä hän oli antanut kommentteja, joissa hän antoi epäsuoraa kritiikkiä viranomaisille jäykästä suhtautumisesta rahoitusalan innovaatioihin. Listautumisen kariutumisen jälkeen Ma on viettänyt hiljaiseloa julkisuudesta.

Vaikka tiistain omituinen sekaannus lopulta selvisi, herättää se edelleen kysymyksiä. Amerikkalaiskanava CNN:n haastattelema valtiotieteen professori Victor Shih Kalifornian San Diegon yliopistosta kutsui tapausta oudoksi.

”Oliko tämä jonkinlainen varoitus koko teknologiasektorille, tai kenties Jack Ma:lle henkilökohtaisesti, kuka tietää? Mutta se varmasti osoitti, että valtion ei tarvitse edes pidättää merkittävää teknologiajohtajaa pyyhkiäkseen kymmeniä miljardeja yhtiön markkina-arvosta. Sen täytyy vain julkaista jonkinlaisia tietoja”, Shih sanoi CNN:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita