Öljyjätit takovat huippu­tuloksia, vaikka lähtö Venäjältä aiheutti miljardien dollarien menetykset

Shell teki alkuvuonna historiansa parhaan ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan öljy-yhtiö Shell ilmoitti keskeyttävänsä investoinnit maahan ja lopettavansa venäläisen öljyn ostamisen. Yhtiöllä on yhä Venäjällä miljardin dollarin arvosta omistuksia, esimerkiksi huoltamoita. Kuvan huoltamo sijaitsee Pietarissa.

5.5. 17:11

Alkuvuosi oli öljy-yhtiöille hyvää aikaa. Öljyn ja maakaasun markkinahintojen nousun ansiosta maailman suurimmat öljy-yhtiöt tekivät tammi–maaliskuussa kovinta tulosta vuosikausiin.

Kontrasti on jyrkkä, kun tuloksia vertaa vuodentakaisiin, jolloin koronapandemia yhä rasitti pahasti öljyalaa. Yhdysvaltalainen Exxon kaksinkertaisti, ranskalainen Total kolminkertaisti ja italialainen Eni nelinkertaisti voittonsa vuodentakaisesta.

Torstaina tuloksensa julkaissut öljy-yhtiö Shell teki tammi–maaliskuussa voittoa peräti 9,1 miljardia dollaria. Kyseessä oli yhtiön historian paras ensimmäisen vuosineljänneksen tulos.

Yhtiö ylsi ennätystulokseen huolimatta 3,9 miljardin dollarin tappioista, joita sille koitui Venäjän markkinoilta lähdöstä.

Huipputulokseen yhtiön siivittivät öljyn ja maakaasun kallistuminen. Pohjanmeren Brent-raakaöljyn hinta oli alkuvuonna yli 100 dollaria barrelilta, ja maakaasun hinta Euroopassa on moninkertainen viime vuosien tasoon nähden.

Shell on myös maailman suurin nesteytetyn maakaasun eli lng:n myyjä. Yhtiö hyötyy siitä, että Eurooppa pyrkii nyt korvaamaan venäläistä putkikaasua lng:llä ja täyttämään kaasuvarastot ensi talvea varten.

Samaa kaavaa noudattavat muidenkin öljyjättien tulokset.

Brittiläisen BP:n nettotulos oli päälle päin huono, sillä yhtiö kirjasi tilikaudelta peräti 20,4 miljardin euron tappion. Tämä johtuu kuitenkin pääosin 25,5 miljardin euron alaskirjauksista, jotka yhtiö joutui tekemään Venäjän-liiketoimintoihinsa.

BP omistaa viidenneksen venäläisestä öljy-yhtiöstä Rosneftistä. Venäjän hyökättyä Ukrainaan BP ilmoitti lopettavansa investoinnit Venäjällä ja vetäytyvänsä yhteisistä liiketoimista Rosneftin kanssa. Yhtiö ei kuitenkaan Venäjän nykylain mukaan pysty myymään omistuksiaan maassa, joten se kirjaa niiden arvon nollaan.

Kertaeristä puhdistettu vertailukelpoinen tulos oli kuitenkin hyvä, 6,2 miljardia dollaria.

Total teki Venäjä-omistuksiinsa 4,1 miljardin dollarin alaskirjauksen. Yhtiö muun muassa omistaa osuuden kahdesta nesteytetyn maakaasun (lng) terminaalista Venäjällä, mutta pakotteiden vuoksi näiden hankkeiden tulevaisuus on vaakalaudalla. Total on myös linjannut, ettei se tee uusia investointeja Venäjälle.

Tästä huolimatta Total kolminkertaisti vertailukelpoisen tuloksensa vuodentakaisesta 9 miljardiin euroon. Sen jalostamoiden tulos lähes viisinkertaistui. Yhtiö selitti tulosparannusta öljyn ja maakaasun markkinahintojen nousulla sekä trading-yksikön vahvalla tuloksella.

Miljardiluokan alaskirjauksia joutui tekemään myös Exxon, joka on mukana avomeren öljynporaushankkeessa Venäjällä Sahalinin alueella. Tästä hankkeesta yhtiö teki 3,4 miljardin dollarin alaskirjauksen, vaikka se ei tiedäkään, kuinka Venäjän nykylakien mukaan lopulta pääsee irti hankkeesta.

Tästä huolimatta Exxon teki tulosta 5,5 miljardia dollaria.