Nopea, kova ja kohtelias, kuvaavat alaiset Timo Ritakalliota

OP-Ryhmän pääjohtaja on sosiaalisesti lahjakas ja määrätietoinen uurastaja, josta ei hevin säröjä löydy.

”Luulen, että kovuus tulee urheilusta. Se opettaa, että välillä voittaa ja välillä häviää. Sitten pitää nousta ja yrittää entistä enemmän”, OP-Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio sanoo OP:n pääkonttorissa Vallilassa.

7.5. 2:00 | Päivitetty 7.5. 20:15

”Synnyin perheeseen, jossa isä oli pankinjohtaja.”

Näin aloittaa elämäntarinansa OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio, kun häntä pyytää kertomaan, kuinka hänestä tuli hän.

Hän muistelee hänestä nelivuotiaana otettua valokuvaa isän työhuoneessa Vampulan Osuuspankissa lankapuhelin kädessä.

”Siitä se alkoi.”

Ritakallio kertoo urheilleensa päivät pitkät pikkupojasta asti, kunnes 10-vuotiaana löysi kirjahyllystä lakikirjan.

”Luin läpi koko Suomen Laki ykkösen. Jo yläasteella oli selvää, että pyrin oikikseen.”

Ritakallio päätyi Turun yliopistoon opiskelemaan oikeustieteitä. Sieltä hän valmistui kolmessa vuodessa.

Työelämän alku opiskeluaikana oli hajanainen. Hän muun muassa harjoitti puhelinperintää ja myi vakuutuksia provisiopalkalla.

Sitten valmistuttuaan Ritakallio pyrki sekä KOP:n, Säästöpankin että Osuuspankin esimiesohjelmiin, pääsi kaikissa jatkoon, ja valitsi OP:n esimiesharjoittelun.

Tuolloin Suomen pankeissa alkoi käynnistyä valtava murros. Yritysrahoitus mullistui samalla kun sijoittaminen yleistyi.

Osuuspankin esimiesharjoittelussa Ritakallio määrättiin puoliväkisin IIsalmen Osuuspankkiin setvimään pankissa tehtyjä väärinkäytöksiä. ”Tehtiin neljä kuukautta töitä aamusta iltaan.”

Kokemus oli opettavainen.

”Näin, miten pankilta oli huijattu rahaa. Jotain hiekkakuoppaa vastaan oli annettu isot lainat, eikä kukaan ollut käynyt katsomassa, onko rakenteilla jotain.”

Ura jatkui nousujohteisesti yrityspankki- ja sijoituspankkitoiminnan eri pesteissä eri puolilla Suomea, kunnes 1997 hänet valittiin Osuuspankkien Keskuspankki Oy:n eli OKO:n johtokunnan jäseneksi ja muutama vuosi myöhemmin varatoimitusjohtajaksi vastaamaan yrityspankki- ja sijoitustoiminnasta.

Ritakallio oli tuolloin 35-vuotias.

”Se tuli nopeammin kuin olin ajatellut.”

Ritakallio on jatkanut koko työuransa ajan määrätietoisesti kouluttautumista.

Vuonna 2001 hän suoritti MBA-tutkinnon, ja tekniikan tohtoriksi hän väitteli 2016, aiheenaan Euroopan 25 suurimman pankin strategiat vuosina 2000–2012.

Väitöskirjan tekemisestä Ritakallio kertoo kuin urheilusuorituksesta: ”Se on kuin maraton, sillä erolla, että kun luulee olevansa maalissa, joku sanoo, että matka täytyykin aloittaa uudelleen.”

Ritakallio kirjoitti väitöskirjaansa kahden iPadin avulla vaimon ajaessa autoa, lentokoneessa ja lomamatkoillakin. Opintovapaata hän otti vain kolme kuukautta.

”Tein töitä 4–5 tuntia päivässä hotellihuoneella, kun muut olivat rannalla.”

Vuonna 2007 OP-Ryhmässä vaihtui johto. Uudeksi pääjohtajaksi tuli Reijo Karhinen. Ritakallio lähti seuraavana vuonna OKO:n ja Pohjola Pankin varatoimitusjohtajan paikalta eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen sijoitusjohtajaksi.

Ilmarisessa Ritakallio eteni 2015 toimitusjohtajaksi. Keväällä 2017 headhunter soitti ja kysyi, kiinnostaisiko Ritakalliota hakea OP-Ryhmän pääjohtajan paikkaa.

”Kysy nyt vielä, ovatko ne tosissaan”, Ritakallio vastasi. Hän kävi tuolloin neuvotteluja eläkeyhtiö Eteran fuusioimisesta Ilmariseen, ja hakuprosessi piti salata kaikilta.

Eteran fuusio julkistettiin kesäkuun lopulla, ja Ritakallion valinta OP-Ryhmän pääjohtajaksi kerrottiin syyskuussa.

Ritakallio ilmoitti OP:n keskittyvän ydinliiketoimintoihinsa ja lopetti joukon rönsyjä. Strategiana oli muuttaa konserni ketteräksi ja itseohjautuvaksi.

Suunnitelma toimi. OP-Ryhmä on kasvattanut markkinaosuuttaan. Viime vuonna OP-Ryhmä teki liikevoittoa kolme miljoonaa euroa joka päivä.

Työtoverit kuvaavat Ritakalliota nopeaksi, kovaksi ja kohteliaaksi.

Kovuus ilmenee usein sitkeytenä ja edestä johtamisena, osa väestä tarkentaa. Määrätietoinen Ritakallio vaatii paljon itseltään ja alaisiltaan.

”En kiistä ollenkaan, ettenkö vaatisi paljon muilta” Ritakallio myöntää. ”Johdon tehtävä on näyttää suuntaa ja mahdollistaa omien alaisten menestyminen.”

Ritakallion mukaan ikä auttaa hänen omaan helmasyntiinsä kärsimättömyyteen. Esimerkiksi pandemian ja nyt Venäjän hyökkäyssodan aikana pitkä kokemus on auttanut suhteuttamaan asioita ja katsomaan tulevaisuuteen, Ritakallio arvioi.

Kun korot nyt nousevat ja markkinat kipuilevat, vanhempi sukupolvi näkee tilanteessa sijoittajalle mahdollisuuksia, Ritakallio sanoo.

Asuntovelalliset ovat hänen mielestään korkojen noustessa nyt aivan toisessa tilanteessa kuin siinä, mihin Suomi ajautui 1990-luvun laman vuosina.

”Ennakoitava koronnousu on sen verran maltillista, että valtaosan kyky hoitaa lainojaan ei mitenkään vaarannu.”

Ritakallio arvioi, että asuntojen alueelliset hintaerot jatkavat eriytymistään. Sen sijaan 1990-luvun kaltaiseen asuntojen hintojen jyrkkään laskuun hän ei näe mitään perusteita.

Yritykset ja kotitaloudet ovat nyt selvästi vauraampia kuin silloin, Ritakallio muistuttaa.

Timo Ritakallio

  • OP-Ryhmän pääjohtaja, syntyi Vampulassa 1962.

  • Toimi aiemmin työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajana 2015–2018 ja varatoimitusjohtajana 2008–2014.

  • Koulutukseltaan oikeustieteen maisteri (Turun yliopisto, 1985), MBA (Aalto-yliopisto, 2001) ja tekniikan tohtori (Aalto-yliopisto, 2016).

  • Vaimo, kaksi lasta ja yksi lastenlapsi.

  • Harrastaa suunnistusta, tennistä ja golfia.

  • Täyttää 60 vuotta maanantaina 9. toukokuuta.

Oikaisu 7.5. kello 20.07: Timo Ritakallio suoritti MBA-tutkinnon vuonna 2001, ei vuonna 1999, kuten leipätekstissä aiemmin virheellisesti kerrottiin. Tekniikan tohtoriksi hän väitteli vuonna 2016, ei vuonna 2006, kuten leipätekstissä aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan