Suomi toi venäläistä energiaa yli puolella miljardilla eurolla maaliskuussa

Maakaasusta tuli tärkein energiakaupan tuote, sillä sen hinta on noussut ja raakaöljyn tuonti romahtanut.

Neste on kertonut lopettavansa venäläisen raakaöljyn käytön. Maaliskuussa raakaöljyn tuonnin arvo Venäjältä väheni 45 prosenttia viime vuodesta. Kuvassa Nesteen Porvoon jalostamo helmikuussa.

6.5. 10:05 | Päivitetty 6.5. 11:30

Suomen tuonti Venäjältä kasvoi maaliskuussa 63 prosenttia vuoden takaisesta ja ylitti miljardin euron rajan, kertoo Tulli. Yli puolet tästä, runsaat 530 miljoonaa euroa, oli erilaisia energiatuotteita. Kyseessä on tilastoinnissa ensimmäinen kokonainen kuukausi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivä.

Maakaasusta tuli energiakaupan tärkein yksittäinen tuote, sillä sen markkinahinta on noussut voimakkaasti ja samaan aikaan perinteisesti tärkeimmän tuontituotteen eli raakaöljyn tuonti on romahtanut.

Maakaasua tuotiin Venäjältä Suomeen maaliskuussa 151 miljoonalla eurolla. Vuodentakaiseen verrattuna tuonnin arvo lähes nelinkertaistui.

Raakaöljyä Suomeen tuotiin 145 miljoonan euron arvosta. Tuonnin arvo väheni 45 prosenttia ja määrä 70 prosenttia vuodentakaisesta. Raakaöljy oli ainoa energiatuote, jonka tuonnin arvo väheni.

Raakaöljyn tuonnista Suomeen vastaa käytännössä polttoainejalostaja Neste, joka huhtikuun alussa kertoi korvanneensa venäläisen raakaöljyn 85-prosenttisesti muista lähteistä. Tullin tilastojen mukaan korvaava öljy on tuotu lähinnä Norjasta.

Venäläisiä öljytuotteita Suomeen tuotiin maaliskuussa 149 miljoonalla eurolla, sähköä 77 miljoonalla eurolla ja kivihiiltä 12 miljoonalla eurolla.

Tuonnin arvon kasvua selittää ennen kaikkea energian hintojen nousu. Esimerkiksi maakaasun hinta on moninkertaistunut vuodentakaisesta. Sähkön tuonnin arvo nousi maaliskuussa lähes 260 prosenttia, mutta määrä kasvoi vain noin kolmanneksen.

Energiatuonti näyttää jatkuneen myös huhtikuussa.

”Alustavasti tullausjärjestelmien raporttien perusteella huhtikuussa maakaasun tuonti Venäjältä oli 116,4 miljoonaa euroa”, tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä sanoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita