Työllisyys parani Yhdysvalloissa odotettua enemmän tulikuumilla työmarkkinoilla

Työttömyysaste pysyi ennallaan 3,6 prosentissa.

Yhdysvalloissa työvoimasta on pulaa etenkin ravitsemisalalla.

6.5. 16:15 | Päivitetty 6.5. 16:51

Yhdysvaltojen talouden elpyminen jatkuu, josta yhtenä merkkinä on työllisyyden paraneminen huolimatta erittäin tiukoista työmarkkinoista.

Työllisten määrä Yhdysvalloissa lisääntyi huhtikuussa maatalouden ulkopuolella 428 000:lla, ilmenee työministeriön perjantaina julkaisemasta tilastosta.

Ekonomistit arvioivat uutistoimisto Reutersin kyselyssä, että työllisten määrä olisi kasvanut 391 000:lla.

Työministeriön mukaan työllisten määrän kasvu oli huhtikuussa laaja-alaista, mutta toimialoista sitä vauhdittivat etenkin majoitus- ja ravitsemisala, tehdasteollisuus, kuljetus ja varastointi.

Työttömyysaste säilyi ennallaan 3,6 prosentissa. Se tarkoittaa, että työttömyys on yhtä vähäistä kuin ennen koronaviruspandemian kärjistymistä keväällä 2020.

Työttömyyden väheneminen koronaviruspandemian pahimman vaiheen jälkeen on ollut myös selvästi ennakkoarvioita ripeämpään.

Voimakkaan inflaation eli kuluttajahintojen kallistumisen lisäksi työllisyyden paraneminen on yksi syy, miksi Yhdysvaltojen keskuspankki päätti keskiviikkona nostaa ohjauskorkoaan 0,50 prosenttiyksikköä 0,75–1,00 prosentin vaihteluväliin.

Lisäksi yhdysvalloissa on jo merkkejä laaja-alaisesta palkkainflaatiosta. koska kysyntä on suurta ja talous on vaarassa ylikuumentua. Tuntipalkat kohosivat huhtikuussa keskimäärin 5,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Palkkainflaatio tarkoittaa sitä, että kuluttajahintojen tuntuvan kallistumisen takia palkansaajat alkavat vaatia verraten suuria palkankorotuksia.

Tämä johtaa siihen, että yritykset joutuvat siirtämään kasvaneet työvoimakustannukset myymiensä tavaroiden ja palveluiden hintoihin, mikä voimistaa inflaatiota entisestään.

”Työvoiman kysyntä on erittäin vahvaa, ja vaikka osallistumisaste työmarkkinoilla on hieman lisääntynyt, työvoiman tarjonta on edelleen vaimeaa”, sanoi keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell keskiviikkona lehdistötilaisuudessa.

Hän myös painotti, että työnantajilla on monin paikoin vaikeuksia täyttää avoinna olevia työpaikkoja ja palkat kohoavat nopeimmin kuin moneen vuoteen.

Kaikesta huolimatta Yhdysvaltojen talous supistui ennakkotietojen mukaan yllättäen alkuvuonna, mutta ekonomistit pitävät sitä pääasiassa tarjonnan häiriöistä johtuvana tilapäisenä notkahduksena.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi huhtikuun puolivälissä Yhdysvaltojen talouden kasvavan kuluvana vuonna 3,7 prosenttia ja ensi vuonna 2,3 prosenttia.

Inflaatiovauhdin IMF arvioi kiihtyvät Yhdysvalloissa tänä vuonna 7,4 prosenttiin, mutta hidastuvan ensi vuonna 2,9 prosenttiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan