Rosatom vaatii Fennovoimalta korvauksia Hanhikivi 1-ydin­voima­hankkeen kaatumisesta, Fennovoima ei kommentoi vaatimuksia

Fennovoima ilmoitti maanantaina irtisanovansa laitostoimitussopimuksen Rosatomin kanssa.

Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen työmaa-alue Pyhäjoella 3. marraskuuta 2021.

6.5. 23:19 | Päivitetty 7.5. 15:08

Venäläisen valtion ydinvoimayhtiön Rosatomin tytäryhtiö Raos Project oy hakee Fennovoimalta korvauksia kuopatun Hanhikivi 1 -ydinvoima­hankkeen vuoksi. Rosatom oli Fennovoiman ydinvoimalahankkeen laitostoimittaja, jonka lisäksi Raos Project omistaa Fennovoimasta noin kolmanneksen.

Fennovoima irtisanoi Pyhäjoen Hankikivi 1 -ydinvoimalan laitos­toimitus­sopimuksen Rosatomin kanssa maanantaina vedoten Raos Projectin merkittäviin viivästyksiin ja kyvyttömyyteen toteuttaa hanketta.

Sota Ukrainassa on pahentanut hankkeen riskejä, joita Raos Project ei ole kyennyt ehkäisemään, Fennovoima totesi tiedotteessa.

Hankikivi 1:n reaktoripaineastia oli tarkoitus valmistaa tehtaalla Kramatorskissa, Ukrainassa.

Raos Project kertoo myöhään perjantai-iltana lähettämässään tiedotteessa vastaanottaneensa Fennovoiman ilmoituksen toimitussopimuksen irtisanomisesta, mutta pitävänsä irtisanomista perusteettomana ja sen vuoksi vaativansa korvausta.

Tiedotteen mukaan hanke on viivästynyt, mutta se ”ei ole poikkeuksellista ydinvoimalaitosten rakentamishankkeissa”.

Raos kutsuu Fennovoiman päätöstä sopimuksen irtisanomisesta ”poliittisesti motivoituneeksi” ja ”markkinatalouden periaatteiden” vastaiseksi.

Fennovoiman viestinnästä todettiin HS:lle lauantaina, ettei yhtiö kommentoi toistaiseksi Raosin väitteitä tai korvausvaatimuksia.

”Meillä ei ole lisättävää maanantaiseen tiedotukseemme”, Fennovoimalta viestitettiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan