USA lisäsi Venäjän kaasukassaa hoitavan Gazprombankin pakote­listalleen, EU:n pakotteet pankkia vastaan uupuvat yhä

Venäjän kaasujättiä Gazpromia varten perustettu pankki on ollut Euroopan unionissa pakotteiden ulkopuolella, koska Euroopan täytyy pystyä maksamaan venäläisestä tuontikaasusta.

Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen Jill Biden (vasemmalla) kävi viikonloppuna yllätysvierailulla Ukrainassa ja tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puolison Olena Zelenskan lähellä Slovakian rajaa sijaitsevassa Užhorodissa.

9.5. 10:24

Yhdysvallat asettaa lisää Venäjän-vastaisia pakotteita.

Sunnuntaina pakotelistoille lisättiin ensimmäistä kertaa muun muassa venäläisen Gazprombankin johtajia.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan pakotteiden kohteiksi päätyvät johtajat ovat muun muassa Aleksei Miller ja Andrei Akimov. Financial Timesin lähteiden mukaan pakotteita kohdistettaisiin kaikkiaan 27:ää pankin edustajaa kohtaan.

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin hallinnosta kerrotaan uutistoimisto Reutersille, että nyt asetetuissa pakotteissa ei ole kyse täydestä eristämisestä, koska Gazprombankin varoja ei jäädytetä eikä maksuliikennettä pankin kanssa kielletä.

”Osoitamme, että Gazprombank ei ole turvasatama", virkamies sanoo Reutersin mukaan.

Venäjän kaasujättiä Gazpromia varten perustettu pankki on ollut Euroopan unionissa pakotteiden ulkopuolella, koska Euroopan täytyy pystyä maksamaan venäläisestä tuontikaasusta.

Gazprombank on yksi Venäjän suurimmista pankeista. Myös EU on asettanut pakotteita muun muassa Sberbankia ja VTB:tä kohtaan.

Maakaasumaksujen hoitamisen lisäksi Gazprombank on Wall Street Journalin mukaan tehnyt liiketoimintaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvien henkilöiden kanssa ja sekaantunut rahanpesuun Euroopassa.

Samalla Yhdysvallat asetti pakotteiden kohteeksi kolme venäläistä televisiokanavaa, kieltää yhdysvaltalaisia yrityksiä tarjoamasta konsultti- tai kirjanpitopalveluja venäläisille ja asettaa viisumirajoituksia noin 2 600:lle Venäjän ja Valko-Venäjän edustajalle.

EU:ssa tilanne Gazprombankin kanssa on kiristynyt.

Venäjällä tuli huhtikuussa voimaan asetus, jonka mukaan eurooppalaisten kaasunostajien on avattava venäläiseen Gazprombankiin kaksi tiliä, yksi euro- ja toinen ruplamääräinen. Yhtiöt maksavat kaasulaskun vanhaan tapaan euroissa, koska useimmat yhtiöt ovat sopineet näin alun perin sopimuksissaan.

Gazprombank hoitaisi sen jälkeen valuutanvaihdon ja rahan siirron ruplatilille. Venäläistulkinnan mukaan maksu on suoritettu vasta, kun se on saapunut ruplatilille.

Tätä EU:n komissio ei hyväksy, koska maksu on ennen rupliksi konvertoimista Venäjän keskuspankin hallussa, eikä keskuspankin kanssa saa pakotteiden takia tehdä transaktioita.

Samaan aikaan kaasumaksuja halutaan kuitenkin jatkaa, koska muuten toimitukset loppuisivat.

Lue lisää: Suomi varautuu Venäjän kaasu­toimitusten katkeamiseen toukokuussa

HS:n tietojen mukaan Gazprom on pyytänyt Suomen valtion kaasuyhtiön Gasumin vastausta vaatimuksiin 20. toukokuuta mennessä. EU-lähteiden mukaan takaraja on sama monille muillekin EU-maille.

On mahdollista, että venäläisen putkikaasun virta Suomeen ja isoon osaan Eurooppaa katkeaa 21. toukokuuta. Virkamiesarvioiden mukaan Suomen nykyinen kaasuinfrastruktuuri eli Viron-kaasuputki ja lng-terminaalit eivät riitä korvaamaan venäläistä maakaasua, jos sen virta Imatralla katkeaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan