Siirtymä uusiutuviin energia­muotoihin tökkii Yhdysvalloissa, luvassa voi olla sähkökatkoja

Yhdysvalloissa saatetaan joutua turvautumaan sähkön säännöstelyyn.

Voimalaitos Wyomingissa Gilletten kaupungissa.

9.5. 14:28

Sähköverkkoyhtiöt ympäri Yhdysvaltoja varoittavat sähköntuotannon voivan jäädä jälkeen kysynnän kasvusta, mikä voi johtaa sähkökatkoihin jo tämän vuoden aikana, kertoo Wall Street Journal.

Siirtymä hiilestä ja maakaasusta uusiutuviin energiamuotoihin, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan kuormittaa nykyjärjestelmää niin paljon, että tilanne voi pahimmillaan johtaa sähköpulaan.

Yhdysvalloissa perinteisiä voimalaitoksia otetaan pois käytöstä nopeammin kuin niiden tilalle saadaan rakennettua uutta uusiutuvaa sähköntuotantoa tai siinä tarvittavia akkuvarastoja.

Akkuvarastoja rakennetaan paraikaa, mutta paikalliset toimijat katsovat, että rakennustahti on liian hidas korvatakseen poistuvaa tuotantoa. Osa hankkeista on myös viivästynyt aluksi arvioidusta aikataulusta. Kiihtyvä inflaatiovauhti ja toimitusketjujen häiriöt lietsovat ongelmia entisestään.

Katkoja on vaarassa syntyä erityisesti kysyntäpiikkien kuten helleaaltojen aikaan. Kaliforniassa haasteena ovat uuden tuotannon ylösajon viivytysten lisäksi esimerkiksi maastopalot. Texasissa taas useat voimalaitokset ovat huoltoseisokissa, mikä vähentää tuotantoa.

”Kaikki markkinat ympäri maailmaa yrittävät ratkaista samaa ongelmaa”, sanoo Texasin sähköverkosta vastaavan Electric Reliability Councilin vt. toimitusjohtaja Brad Jones WSJ:lle.

”Me kaikki yritämme löytää keinot hyödyntää mahdollisimman paljon uusiutuvia resurssejamme, ja samaan aikaan varmistaa, että meillä on tarpeeksi tuotantoa hallitaksemme luotettavuutta.”

Kaliforniassa harkitaan Diablo Canyonin ydinvoimalan käytön jatkamista sähkökatkojen välttämiseksi. Voimala-alue kuvassa vuohien taustalla.

Pidemmällä aikavälillä yhteiskunnan sähköistyminen, eli esimerkiksi sähköautojen lataustarpeen kasvu lisää sähkön kysyntää. Ilmastonmuutos taas voi lisätä sähköverkkoa rasittavia äärimmäisiä sääilmiöitä.

Sähköpulan iskiessä yhtiöt joutuvat säännöstelemään sähköä eli kytkemään sähkönkulutusta irti. Tällöin voisi syntyä lyhyitä sähkökatkoja, jotka pyritään kohdistamaan niin, ettei niitä synny yhteiskunnan kannalta tärkeissä toiminnoissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan