FT: Venäjältä jäädytetyt sadat miljardit dollarit pitäisi käyttää Ukrainan jälleen­rakentamiseen, kehottaa EU:n Josep Borrell

Länsi on jäädyttänyt Venäjän valuuttavarantoja satojen miljardien dollarien edestä.

Mariupolin asukas Sergei Shulgin pahoin vaurioituneen kerrostalon edessä toukokuun alussa.

9.5. 11:47

Jäädytetyt Venäjän valuuttavarannot pitäisi takavarikoida ja jakaa Ukrainan jälleenrakentamisen hyväksi, kehottaa EU:n ulkoasioista ja turvallisuuspolitiikasta vastaava korkea edustaja Josep Borrell talouslehti Financial Timesille.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan EU ja muut länsimaat jäädyttivät Venäjän ulkomailla olevia valuuttavarantoja satojen miljardien dollarien edestä painostaakseen Venäjää taloudellisesti lopettamaan hyökkäyksen Ukrainassa.

Venäjän valuuttavaranto oli ennen hyökkäystä kasvatettu ennätyssuureksi.

Maaliskuussa Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov kertoi, että Venäjän yhteensä noin 640 miljardin dollarin arvoisista valuuttavarannoista noin 300 miljardia dollaria oli jäädytettynä.

Borrellin mukaan ehdotuksen taustalla on Yhdysvaltojen vastaava liike Afganistanin omaisuuden takavarikointi terrorismin uhrien auttamiseksi.

”Kannattaisin tällaista, koska se on hyvin loogista”, Borrell kertoo FT:n haastattelussa.

”Rahat ovat taskussamme, ja jonkun pitäisi selittää minulle, miksi näin voisi tehdä Afganistanin rahoille, mutta ei Venäjän rahoille.”

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan talouden ja infrastruktuurin jälleenrakentaminen tulee maksamaan karkean arvion mukaan noin 600 miljardia dollaria.

EU:ssa on selvitetty keinoja, joilla Venäjän varoja voitaisiin hyödyntää Ukrainan auttamisessa, mutta virallista esitystä asiasta ei ole tehty. Borrellin mukaan valuuttavarantojen takavarikointi olisi yksi mahdollisista keinoista saada Venäjä mukaan avustamaan Ukrainaa Venäjän aiheuttamien tuhojen korjaamisessa.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen kommentoi vastaavaa esitystä huhtikuussa. Yellenin mukaan varantojen takavarikointi vaatisi liittolaisten yhteistyötä ja lisäksi saattaisi vaatia uutta lainsäädäntöä Yhdysvalloissa.