Tuotanto jatkuu tulipalosta kärsineellä Valmetin tehtaalla lähes normaalisti – ”Paljon pahemminkin olisi voinut käydä”

Tehtaan oma palokunta onnistui rajaamaan palon heti alussa tehokkaasti, kertoo Valmetin paperikoneliiketoiminnan johtaja Jari Vähäpesola.

9.5. 12:24

Valmetin paperikonetehtaalta Jyväskylästä nousi lauantaina aamupäivällä lieskoja ja suuri musta savupilvi, kun paperi- ja kartonkikoneiden teloja tekevässä hallissa syttyi tulipalo.

Valmetin paperikoneliiketoiminnan johtajan Jari Vähäpesolan mukaan palon aiheuttamat vahingot näyttävät jäävän suhteellisen vähäisiksi tehtaan oman palokunnan neuvokkaan toiminnan ansiosta.

”Paljon pahemminkin olisi voinut käydä. Pelastuslaitos kehui tehtaan oman palokunnan alkusammutusta. He onnistuivat rajaamaan palon oikeilla toimilla heti sen alussa”, Vähäpesola sanoo.

Palon uskotaan alkaneen testauspenkissä olleesta telasta. Telassa ja penkin lähistöllä oli öljyä, mikä aiheutti mustan savun. Hallissa oli palon syttymishetkellä töissä 30 ihmistä, joista yksi loukkaantui lievästi.

Erikoisteloja valmistavan hallin pääty vaurioitui palossa pahoin. Hallin muiden rakenteiden kärsimiä vaurioita selvitellään.

”Käynnissä on rakennuksen tarkastus. Myös työstökoneiden mahdollisia vaurioita selvitellään. Siellä on pölyä ja nokea, joka pitää saada siivottua pois.”

Koko Rautpohjan tehdasalueella on yhteensä 1 850 työntekijää, joista 120 on töissä palon vaurioittamassa osassa hallia.

Maanantaina noin 300 työntekijän työt paperikonetuotannossa olivat keskeytyksessä vaurioiden selvitysten ja siivoustöiden vuoksi.

Useimpien työntekijöiden uskotaan voivan palata töihin viikon kuluessa.

”Esimerkiksi valimo, huolto ja koekone toimivat ihan normaalisti”, Vähäpesola sanoo.

Valmetin tilauskirjat ovat paksut ja tuotanto pyörii täydellä kapasiteetilla. Vähäpesolan mukaan yhtiössä nyt selvitellään, aiheuttaako palo viivästyksiä toimituksiin.

”Meillä on mahdollisuuksia käyttää myös alihankkijoita ja muita tehtaitamme. Vaikutuksia selvitetään.”