Luksushuvila, Lapin-tiluksia ja rähjääntyneitä kerrostaloja – Ulosotto on jäädyttänyt Boris Rotenbergin omaisuutta jo yli 10 miljoonalla eurolla

Viranomainen arvioi Hangon-huvilan arvoksi kahdeksan miljoonaa euroa. Myös Långvikin kylpylän naapuritontti on takavarikoitu Venäjä-pakotteiden takia.

Boris Rotenbergin iso huvila sijaitsee Hangon Tvärminnessä. Kuva on otettu maaliskuussa 2022.

10.5. 2:00 | Päivitetty 10.5. 6:16

Ulosottolaitos on jäädyttänyt venäläisoligarkki Boris Rotenbergin omaisuutta Suomessa selvästi yli kymmenen miljoonan euron arvosta, Helsingin Sanomien selvityksestä käy ilmi.

Ulosoton toimet kohdistuvat tahoihin, jotka Euroopan unioni on rekisteröinyt pakotelistalleen Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Rotenberg joutui EU:n pakotteiden kohteeksi huhtikuun alussa. Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen kuuluu veljensä Arkadi Rotenbergin tapaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Boris Rotenberg kuvattuna Moskovassa vuonna 2017.

Ulosottoviranomaiset ovat arvioineet Rotenbergin Hangossa sijaitsevan kartanomaisen Vita Villa -huvilan arvoksi kahdeksan miljoonaa euroa.

Huhtikuun lopulla Ilta-Sanomat kertoi, että poliisi oli turvaamassa operaatiota, jolla kiinteistö otettiin alustavasti viranomaisten haltuun. Ulosottolaitos teki varsinaisen takavarikko­päätöksen huvila­kokonaisuudesta ja sen maa-alueista viime viikolla.

Kiinteistössä on maapinta-alaa noin kahdeksan hehtaaria. Päärakennus ja ulkorakennus on remontoitu kauttaaltaan.

Vuonna 2018 Boris Rotenberg halusi rakentaa Vita Villan tontille 350 neliötä lisää majoitustilaa. Hallinto-oikeus hylkäsi hakemuksen puolustus­ministeriön vaatimuksesta, sillä alue on ampuma­melu­vyöhykkeellä.

Rotenbergiltä takavarikoituun omaisuuteen kuuluvat myös hänen suomalaisen Rinimex-yhtiönsä omistamat maa-alueet.

Yksi niistä on Tanskarlan kenttä -niminen kiinteistö, joka sijaitsee Kirkkonummella Långvikin kylpylän vieressä. Rakentamaton tontti on pinta-alaltaan yli yhdeksän hehtaaria.

Rinimex osti lähes merenrantaan ulottuvan tontin vuonna 2007. Naapurissa sijaitsee kookkaista rivitaloasunnoista koostuva asuntoyhtiö.

Rotenbergien veljesten perustaman Långvikin kylpylän omistusjärjestelyjä on muokattu useaan kertaan Venäjä-pakotteiden takia.

Kun Venäjä joutui ensimmäisen pakoteaallon kohteeksi vuonna 2014, veljekset Boris ja Arkadi Rotenberg lisättiin Yhdysvaltain pakotelistalle.

Tuolloin he siirsivät kylpyläkiinteistön ja liiketoimintaa hoitaneen yhtiön omistuksen Boriksen pojalle Roman Rotenbergille.

Vuotta myöhemmin myös poika joutui Yhdysvaltain pakotteiden kohteeksi, minkä jälkeen kylpylän liiketoiminta siirtyi Rotenbergien pitkäaikaisten yhteistyö­kumppaneiden omistamalle Ryokan-yhtiölle.

Sittemmin on ollut epäselvää, kuka varsinaisen kylpylä­kiinteistön omistaa, sillä omistaja­yritykset on poistettu kiinteistö­rekisteristä viranomais­ilmoituksiin liittyvien laiminlyöntien jälkeen.

Roman Rotenberg ei ainakaan toistaiseksi ole EU:n pakotelistalla.

Boris Rotenbergin Rinimex omistaa kiinteistöjä myös Lapissa. Ulosottovirasto teki kolmea kiinteistöä koskevan takavarikko­päätöksen viime viikolla.

Ulosotto on laskenut Pyhätunturin maisemissa sijaitsevien kiinteistöjen yhteisarvoksi kaksi miljoonaa euroa.

Revontulia Pyhätunturin kupeessa.

Rinimex osti loma- ja matkailukäyttöön kaavoitetun, noin 30 hehtaarin kokoisen alueen Pelkosen­niemeltä vuonna 2007. Alue sijaitsee muutaman kilometrin päässä Pyhätunturin hiihtokeskuksesta.

Alueella on kaava, joka mahdollistaa hotellin ja 35 lomahuvilan rakentamisen.

Vuonna 2012 Rinimex sai Pelkosenniemen kunnalta ja Lapin aluehallinto­virastolta luvan maisemointitöihin, minkä jälkeen yhtiö rakensi alueelle teitä ja suuria tekolampia.

Hanketta konsultoinut asiantuntija arvioi, että maisemointi­töihin käytettiin noin 400 000 euroa. Näiden töiden valmistuttua hanke kuitenkin jumittui, eikä alueella ole tapahtunut kymmeneen vuoteen mitään.

Rinimexin toimialaksi on merkitty öljykauppa. Boris Rotenbergin vanhan kumppanin ja Ryokan-yhtiössä mukana olleen Auvo Niinikedon mukaan yhtiö vei leluja ja sairaala­tarvikkeita Keski-Euroopasta Venäjälle.

Jäädytettynä on myös Boris Rotenbergin yksityisessä omistuksessa oleva merenranta­huvila, joka sijaitsee Porvoossa 4 400 neliön tontilla. Vuonna 2013 valmistunut sataneliöinen huvila on takavarikko­päätöksessä arvioitu miljoonan euron arvoiseksi.

Rotenberg ei pääse myöskään tekemään liiketoimia Hangon Lappohjassa sijaitsevilla kerrostaloillaan, joiden hankalasta tilanteesta HS kertoi 10. maaliskuuta.

Boris Rotenberg osti kaksi vanhaa ja huonokuntoista vuokrakerrostaloa poikansa Romanin kanssa vuonna 2004. Ulosoton mukaan kerrostalokiinteistöjen arvo on 200 000 euroa.

Vuonna 1961 valmistuneissa taloissa on yhteensä 64 asuntoa, joista vain noin kolmannes on ollut asuttuja.

Taloyhtiössä on ollut vaikeuksia esimerkiksi sähköjen kanssa, sillä omistaja on jättänyt sähkölaskuja maksamatta.

Huhtikuun puolivälissä HS kertoi pakotelistattujen venäläisten jäädytetystä omaisuudesta Suomessa.

Ulosotto oli jo tuolloin jäädyttänyt muun muassa kaksi Suomessa harvinaista 599 GTB Coupe -Ferraria ja veneen vuosimallia 1946.

Ulosotto arvioi, että reilut kymmenen vuotta vanhat urheiluautot ovat edelleen arvoltaan 150 000 euroa kappaleelta. Historiallisen veneen arvoksi ulosotto merkitsi ulkopuolisen asiantuntija-arvion perusteella 200 000 euroa.

Yle kertoi huhtikuun lopussa, että Ferrarit ja vene kuuluvat Boris Rotenbergille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita