Osakkeet halpenevat USA:ssa ja Euroopassa – tässä olivat Helsingin suurimmat sukeltajat

Helsingin pörssin yleisindeksi pakitti maanantaina yli 3 prosenttia. Yhdysvaltain osakemarkkinat avasivat tuntuvaan laskuun.

Kulunut viikko on alkanut osakemarkkinoilla synkissä tunnelmissa.

9.5. 12:51 | Päivitetty 9.5. 19:03

Kulunut viikko on käynnistynyt alakuloisesti osakemarkkinoilla. Useat eurooppalaiset pörssi-indeksit olivat maanantaina jyrkässä laskussa.

Esimerkiksi Kööpenhaminan pörssin yleisindeksi laski 4,5 prosenttia ja Tukholman yleisindeksi 3,3 prosenttia.

Myös laaja STOXX Europe 600 -indeksi pakitti maanantaina 2,9 prosenttia ja Frankfurtin pörssin Dax-indeksi 2,2 prosenttia.

Aiemmin maanantaina lasku alkoi Aasian pörsseistä. Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi peruutti 3,8 prosenttia ja Tokion Nikkei-indeksi 2,5 prosenttia.

Kaupankäynti alkoi laskutunnelmissa myös Helsingissä, ja pörssin yleisindeksi sulkeutui 3,8 prosentin laskuun.

Helsingin pörssin suuryhtiöistä jyrkässä pudotuksessa olivat muun muassa ohjelmistoyhtiö Qt Group, kaivoslaiteyhtiö Metso Outotec sekä öljynjalostaja Neste.

Qt Groupin osake pakitti 7,3 prosenttia, Metso Outotecin 3,7 prosenttia ja Nesteen 9,9 prosenttia.

Maanantain suuria putoajia Helsingissä olivat myös SSAB:n B-osake (-5,0 %), Valmet (-2,6 %), Nokian Renkaat (-5,3 %), Revenio Group (-7,3 %) ja YIT (-3,8 %).

Maanantaina myös Yhdysvaltain osakemarkkinat avautuivat laskutunnelmissa. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli kello 18.40 aikaan 2,3 prosentin laskussa ja yhdysvaltalaisia suuryhtiöitä laajasti seuraava S&P 500 -indeksi 3,0 prosentin laskussa.

Osakkeita on painanut muun muassa huoli keskuspankkien rahapolitiikan kiristymisestä. Viime viikolla ohjauskorkojen nostosta ilmoittivat muun muassa Yhdysvaltain, Britannian ja Australian keskuspankit.

Yhdysvaltain kymmenvuotisen valtionlainan korko on noussut korkeimmilleen kolmeen ja puoleen vuoteen. Kymmenvuotisen lainan korko liikkui illalla 3,12 prosentissa. Esimerkiksi vuoden alussa korko oli 1,64 prosenttia. Korkotaso on nyt varsin korkea, jos vertaa lähihistoriaan, sillä edellisen kerran pidempiaikaisesti nykyistä korkeampi 2010-luvun alussa.

Vuosi 2022 on ollut osakemarkkinoiden näkökulmasta tyly. Esimerkiksi Helsingin pörssiyhtiöiden osakkeiden yhteenlasketusta arvosta on sulanut vuoden aikana lähes viidennes eli noin 19 prosenttia.

Rytinä on ollut kovaa myös maailman suurilla osakemarkkinoilla. Esimerkiksi teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi on pakittanut vuoden aikana lähes 23 prosenttia ja Yhdysvaltain suuryrityksiä laajasti seuraava S&P500-indeksi lähes 14 prosenttia.

Osakkeiden jyrkän hinnanlaskun lisäksi myös kryptovaluutta bitcoin halpenee maanantaina vauhdilla. Bitcoinin arvo on laskenut maanantaina 5,5 prosenttia. Kryptovaluutan arvo on nyt matalimmillaan heinäkuun 2021 jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan