Korona-ajan tuoreet sijoittajat ovat menettäneet muuta markkinaa enemmän rahaa, arvioi jättipankki Morgan Stanley

Koronakriisin aikana osakemarkkinoita pönkitti muun muassa keskuspankkien historialliset elvytystoimet. Nyt rahapolitiikka kiristyy, ja tuoreet sijoittajat ovat uuden edessä.

New Yorkin pörssin työntekijöitä aamukaupankäynnin aikaan perjantaina 6. toukokuuta 2022.

9.5. 16:06

Koronapandemian alun lyhyen sokin jälkeen käyntiin lähtenyt osakemarkkinoiden kova nousu sai joukoittain kansalaisia käymään kauppaa osakkeilla ensimmäistä kertaa elämässään.

Ilo on loppunut lyhyeen ja tuoreiden yksityissijoittajien ostokset ovat menettäneet muuta sijoitusmarkkinaa enemmän arvoaan, laskee sijoituspankki Morgan Stanley. Julkisiin kaupankäyntitietoihin perustuvasta arviosta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Lisäksi yksityissijoittajat ovat pitäneet kiinni omistuksistaan tiukemmin kuin ammattisijoittajat, jotka ovat siirtäneet sijoituksiaan pois osakkeista.

”Moni näistä tyypeistä alkoi käydä kauppaa koronapandemian alun aikoihin, joten heillä on vain kokemusta tyhjiin imetystä, [Yhdysvaltojen keskuspankin] Fedin ruokkimasta markkinasta”, Tuttle Capital Managementin toimitusjohtaja Matthew Tuttle sanoo Bloombergille.

Tuttlen mukaan nämä sijoittajat eivät ole koskaan nähneet markkinaa, jota keskuspankki ei olisi elvytyksellään pönkittänyt. Siksi he eivät ole toimineet markkinoiden kääntyessä.

”Tulokset ovat olleet kauhistuttavia”, Tuttle sanoo.

Koronakriisissä keskuspankit ympäri maailmaa löysäsivät kukkaronnyörejään ja elvyttivät taloutta voimallisesti. Nyt inflaatio on kiihtynyt ja keskuspankit kiristävät rahapolitiikkaa. Lisäksi taloudessa on paljon epävarmuutta Venäjän aloittaman sodan ja toimitusketjujen edelleen jylläävien häiriöiden takia.

Se mikä lähti nopeasti ylös on tullut myös alas. Wall Streetillä S&P 500 -osakeindeksi on tänä vuonna vajonnut noin 14 prosenttia ja Nasdaq-indeksi noin 23 prosenttia.

Pandemian aikana syntyi uusi sijoitusilmiö, kun joukko Redditin käyttäjiä alkoi sijoittaa rahojaan niin kutsuttuihin meemiosakkeisiin, kuten Gamestopiin ja AMC:hen.

Gamestopin osake kävi kalleimmillaan noin 350 dollarissa, kun se päätyi perjantaina reiluun 114 dollariin. AMC:n osakkeen hinta oli viime kesänä reilussa 62 dollarissa, kun perjantaina se maksoi alle 14 dollaria.