Putin nimitti työryhmän pohtimaan ”epäystävällisten” maiden ruplamaksuja

Presidentti Putin ilmoitti aiemmin tänä vuonna, että vihamielisesti Venäjää kohtaan käyttäytyvien maiden pitää maksaa venäläiskaasusta ruplissa.

Bulgarialaisen Bulgartransgazin kaasuputkilaitteistoa Ihtimanissa.

9.5. 21:30

Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti maanantaina työryhmän pohtimaan maan ulkomaankaupan maksuja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan työryhmän tehtävänä on muun muassa pohtia Venäjän ”epäystävällisiksi” julistamien maiden maksuehtoja ulkomaankaupassa.

Venäjä pitää ”epäystävällisinä” maina muiden muassa Euroopan unionin jäsenmaita, Yhdysvaltoja, Britanniaa, Australiaa, Kanadaa, Japania ja Sveitsiä.

Putin ilmoitti aiemmin tänä vuonna, että vihamielisesti Venäjää kohtaan käyttäytyvien maiden pitää maksaa maakaasusta Venäjälle ruplissa.

Myöhemmin vaatimus tarkentui, että ”epäystävällisten” maiden pitäisi avata venäläiseen Gazprombankiin tili, jolle maat voivat maksaa maakaasusta euroissa tai dollareissa. Sen jälkeen tilin valuutat vaihdetaan rupliksi.

Puola ja Bulgaria eivät ole suostuneet järjestelyyn, ja kaasujätti Gazprom lopetti maakaasun toimittamisen niille huhtikuussa.

Lue lisää: Venäjän vaatimukset kaasun suhteen ovat hämmentäneet Euroopassa – Asiantuntijatkin ovat keskenään eri mieltä siitä, mistä oikein on kyse

Putinin asetuksen mukaan nyt nimitetty työryhmä tekee ehdotuksen ”infrastruktuurista” kansainvälisistä maksuista ”epäystävällisten” maiden kanssa. Järjestelmä käsittää ruplamaksut.

Työryhmä myös pohtii maksuehtoja ruplissa ja muissa valuutoissa Venäjän ystävällisinä pitämien maiden kanssa.

Työryhmää vetää presidentin neuvonantaja Maxim Oreshkin, ja siihen kuuluu muun muassa Venäjän keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan