Suomalaiset ovat aloittaneet käteisen haalimisen sodan takia

Käteisen runsaampi nostovauhti linkittyy Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa ja sen aiheuttamaan epävarmuuteen. Naapuri­maissa samaa ilmiötä ei näy.

Suomen Nato-keskustelun ja mahdollisen jäsenyysprosessin odotetaan lisäävän Venäjän hybridivaikuttamista, jonka mahdollisia kohteita ovat suomalainen maksuliikenne ja pankkipalvelut.

11.5. 10:43 | Päivitetty 11.5. 12:38

Suomalaiset ovat selkeästi nostaneet aiempaa enemmän käteisvaroja alkuvuonna verrattuna viime vuoden loppuun, ilmenee maksupalveluyhtiö Klarnan tilaamasta selvityksestä.

Suomalaisilla oli keskimäärin 82,7 euroa käteistä rahaa lompakossaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Naapurimaista Ruotsissa nostetun käteisen määrä vastasi 54,2 euroa ja Norjassa 65,6 euroa.

Suomi ei kuitenkaan peittoa käteisen yleisyydessä sellaisia maita kuin Itävalta, Hollanti ja Yhdysvallat, jossa kansalaisilla oli alkuvuonna lompakoissaan keskimäärin 95,1 euron edestä käteistä.

Myös Saksassa luotetaan perinteisesti käteiseen rahaan maksuvälineenä, ja saksalaisilla olikin alkuvuonna keskimäärin 85,6 euroa nostettuna. Summa kasvoi alle viisi prosenttia loppuvuodesta.

Suomessa nostetun käteisen rahan määrä kasvoi 22,5 prosenttia viime vuoden viimeisestä neljänneksestä, jolloin lompakoissa oli keskimäärin 67,5 euroa.

Suomalaisten käteiskassan kasvuvauhti on ollut kovinta selvityksessä mukana olleista maista. Esimerkiksi Ruotsissa käteisen määrä lompakossa on kasvanut 3,6 prosenttia ja Norjassa 11,38 prosenttia viime vuoden loka-joulukuusta.

Maailmanlaajuisesti nostetun käteisen määrä on hieman vähentynyt viime vuoden lopusta.

Käteisen runsaammassa nostovauhdissa näkyykin Venäjän helmikuussa loittamaa laaja hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttama epävarmuus. HS kertoi jo maaliskuussa, että käteisnostojen määrä Suomessa lähti selvään kasvuun. Käteisnostoja tehtiin helmi-maaliskuun taitteessa noin kymmenen prosenttia enemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten.

Tätä ennen käteisnostojen määrä oli vähentynyt jo vuosia.

Suomen Nato-keskustelun ja mahdollisen jäsenyysprosessin odotetaan lisäävän Venäjän hybridivaikuttamista, jonka mahdollisia kohteita ovat suomalainen maksuliikenne ja pankkipalvelut.

Huhtikuussa viestinnän asiantuntija Sanna Räsänen Suomen pelastusalan keskus­järjestöstä kehotti HS:ssa huhtikuun lopulla, että jokaisen suomalaisen olisi hyvä pitää käteistä rahaa varalla muutaman päivän tarpeisiin.

Myös Suomen Pankin maksujärjestelmien osastopäällikkö Päivi Heikkinen kehotti HS:ssa suomalaisia varaamaan käteistä rahaa kotiin jonkin verran, joskin ylilyöntejä välttäen.

Lue lisää: Venäjän häirintä saattaa tehdä käteisestä rahasta kohta kullan­arvoista – Suomen Pankin asian­tuntija kertoo, miten jokaisen pitäisi varautua tuleviin viikkoihin

”Käteistä rahaa olisi hyvä olla kaikissa tilanteissa kotona osana normaalia varautumista muutaman päivän tarpeisiin, ei tämänhetkinen tilanne ole tuonut siihen mitään muutosta. Sekään ei ole yhtään huono vaihtoehto, että omistaisi tilin ja maksukortit kahdessa eri pankissa, mikäli yksittäisen pankin palvelut kaatuvat”, Heikkinen sanoi.

Heikkinen korostaa, ettei käteinen tule Suomesta loppumaan, vaikka ihmiset tilapäisesti nostaisivatkin hieman kotivaraa.