Suomeen suurinvestointi: Vantaalle rakennetaan kiinalaisella rahalla 400 miljoonan euron tehdas – Suomen Nato-jäsenyys nousi esiin neuvotteluissa

Piikiekkoja valmistava Okmetic arvioi liikevaihtonsa yli kaksinkertaistuvan investoinnin seurauksena.

Piikiekko Okmeticin tehtaalla Vantaalla.

10.5. 14:46 | Päivitetty 10.5. 16:18

Piikiekkoja valmistaja Okmetic ilmoitti keskiviikkona rakentavansa uuden yli 40 000 neliömetrin tehtaan Vantaan Koivuhakaan. Investoinnin arvo on liki 400 miljoonaa euroa.

Okmetic arvioi investoinnin yli kaksinkertaistavan yhtiön tuotantokapasiteetin ja liikevaihdon sekä tuovan yli 500 uutta työpaikkaa Vantaalle. Uusi tehdas rakennetaan Koivuhakaan samalle tontille, jossa sijaitsee yhtiö vuonna 1997 valmistunut tehdas.

Piikiekoille valmistetaan mikropiirejä, joista on ollut suuri pula sen jälkeen, kun koronaviruspandemia kärjistyi keväällä 2020. Okmeticin uusista työpaikoista karkeasti 400 on tehtaan tuotannossa ja 100 toimihenkilöitä.

”Ennakoimme investoinnilla puolijohdeteollisuuden markkinoiden kasvua. Asiakkaitamme ovat monet suurimmat puolijohdeyhtiöt eri puolilla maailmaa. Piikiekkojamme hyödynnetään eniten autoteollisuudessa, koska autot ovat muuttumassa yhä enemmän tietokoneiksi, joissa tarvitaan paljon elektronisia komponentteja”, sanoo toimitusjohtaja Kai Seikku.

Hänen mukaansa uusi tehdas vahvistaa Okmeticin markkina-asemaa ja parantaa edellytyksiä liiketoiminnan kehittämiselle Suomessa.

Yhtiö arvioi puolijohdeteollisuuden markkinoiden kasvavan edelleen ja rikkovan tänä vuonna ensimmäisen kerran 600 miljardin dollarin rajan.

Puolijohdeteollisuuden kasvua vauhdittavat viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikka, esineiden internet ja itseohjautuvat ajoneuvot.

”Tämä on korkean jalostusarvon tuotantoa, jolla pyritään yli 40 prosentin käyttökatteeseen pitkän ajan kuluessa. Suomessa työvoimakustannukset eivät kovin pienet, mutta loppujen lopuksi investoinnin ratkaisi suomalainen insinööriosaaminen, joka tarjoaa meille tärkeä lisäarvoa”, Seikku sanoo.

Tehtaan rakentaminen aloitetaan kuluvan vuoden lopussa ja sen on tarkoitus olla tuotantokäytössä vuonna 2025.

Okmeticin on omistanut vuodesta 2016 kiinalainen National Silicon Industry Group.

Investoinnista päätettäessä kiinalainen omistaja otti esiin myös Suomen turvallisuuspolitiikan.

”En ole koskaan aikaisemmin liike-elämässäni joutunut investointipäätöksen yhteydessä puhumaan Suomen turvallisuuspolitiikasta. Kiinalainen omistaja oli huolissaan turvallisuudesta ja Suomen maariskistä, mutta vaikutti pitävän Suomen todennäköistä liittymistä Natoon myönteisenä asiana, koska täällä ei ole sodan uhkaa tulevaisuudessa.”

Okmeticin liikevaihto oli viime vuonna 128 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 600 henkeä. Viiden viime vuoden aikana yhtiö on investoinut yli 100 miljoonaa euroa Vantaan piikiekkotehtaan tuotantokapasiteetin kasvattamiseen.

”Investoinnissa on kysymys myös eurooppalaisesta pyrkimystä kohti vahvempaa omavaraisuutta puolijohteiden arvoketjussa. Meidän pääpaino on kuitenkin kansainvälisillä markkinoilla”, toimitusjohtaja Seikku sanoo.