Venäjältä vuodetut ennusteet: Talous on pahimmassa kriisissä lähes 30 vuoteen

Uutistoimisto Bloombergin käsiinsä saaman Venäjän valtiovarainministeriön ennusteen mukaan maan talous supistuu jopa 12 prosenttia tänä vuonna.

Venäjän bruttokansantuotteen ennustetaan supistuvan selvästi tänä vuonna.

10.5. 21:53

Venäjän talous on pahimmassa kriisissä lähes kolmeenkymmeneen vuoteen lännen asettamien talouspakotteiden takia, paljastuu uutistoimistoille vuodetuista Venäjän ministeriöiden ennusteista.

Uutistoimisto Bloombergin käsiinsä saaman Venäjän valtiovarainministeriön sisäisen suhdanne-ennusteen mukaan maan bruttokansantuote (bkt) supistuu jopa 12 prosenttia tänä vuonna.

Kyseessä olisi suurin supistuminen sitten 1990-luvun alun, jolloin maa siirtyi tuskaisesti neuvostotaloudesta markkinatalouteen.

Valtiovarainministeriö ei ole julkistanut ennustetta kuluvan vuoden talousnäkymistä sitten Venäjän hyökkäyssodan alun.

Jos valtiovarainministeriön ennuste osoittautuu oikeaksi, se pyyhkisi Bloombergin mukaan pois noin vuosikymmenen talouskasvun.

Talouden supistumisen jyrkkyydestä ei ole Venäjän hallinnon sisällä täyttä yksimielisyyttä, mutta Bloombergin käsiinsä saama ennuste on samansuuntainen kuin uutistoimisto Reutersille aiemmin vuodettu talousministeriön suhdanne-ennuste.

Reuters kertoi huhtikuun lopussa, että talousministeriö ennustaa Venäjän talouden supistuvan 8,8 prosenttia perusskenaarion mukaan ja 12,4 prosenttia epäsuotuisamman skenaarion mukaan.

Vuonna 2023 talous kasvaisi ennusteen mukaan 1,3 prosenttia. Epäsuotuisamman skenaarion mukaan Venäjän bkt jatkaisi ensi vuonna 1,1 prosentin laskussa.

Venäjän keskuspankki puolestaan kertoi huhtikuun lopussa, että se odottaa Venäjän bkt:n laskevan 8–10 prosenttia tänä vuonna.

Talouden supistumisen jyrkkyydestä ei ole Venäjän hallinnon sisällä täyttä yksimielisyyttä, sillä talousvaurioiden laajuus on epäselvä mahdollisten uusien pakotteiden ja muiden ulkomaankaupan ongelmien aiheuttaman epävarmuuden vuoksi.

Hallinto joutuu todennäköisesti tarkistamaan ennusteitaan useita kertoja tänä vuonna. Talousnäkymät ovat erittäin epävarmat, koska sota Ukrainassa jatkuu ja koska Yhdysvallat ja EU-maat pohtivat lisäpakotteita muun muassa Venäjän öljyn viennille.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi Venäjän bkt:n laskevan kuluvana vuonna 8,5 prosenttia ja Maailmanpankki 11,2 prosenttia. Ekonomistit ennustavat uutistoimisto Bloombergin kokoamassa konsensusennusteessa bkt:n laskuksi 10,3 prosenttia.

Viime vuonna Venäjän bkt kasvoi 4,7 prosenttia ja ennen sotaa hallinto ennakoi kasvuksi kolme prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita