IEA: Uusiutuvan energian­tuotannon rakennus­vauhti kiihtyy uuteen ennätykseen tänä vuonna

Viime vuonna uudistuvan energian tuotantokapasiteettia rakennettiin ennätykselliset 295 gigawattia.

Tuulivoimaloita Etelä-Afrikassa Caledonin kaupungin lähistöllä.

11.5. 8:38 | Päivitetty 11.5. 9:17

Uusiutuvan energian tuotantokapasiteettia rakennetaan tänä vuonna maailmassa ennätysmäärä, arvioi Kansainvälinen energiajärjestö IEA.

Järjestö arvioi, että uusiutuvan energian tuotantokapasiteettia rakennetaan tänä vuonna 320 gigawattia. Määrä vastaa Saksan sähkönkulutusta.

Viime vuonna uudistuvan energian tuotantokapasiteettia rakennettiin ennätykselliset 295 gigawattia, vaikka toimitusvaikeudet, viivästymiset ja raaka-aineiden korkeat hinnat haittasivatkin rakennusprojekteja.

Noin 60 prosenttia tänä vuonna rakennettavasta uusiutuvan energian kapasiteetista on IEA:n mukaan aurinkovoimaa. Seuraavaksi suosituimpia ovat tuuli- ja vesivoima.

Nyt tekeillä olevien rakennushankkeiden ansiosta Euroopan unioni voi vähentää merkittävästi riippuvuuttaan venäläisestä maakaasusta, IEA arvioi. Samalla alueen täytyy pitää huolta, että energiatehokkuuteen panostetaan, jotta kasvava kysyntä ei muodostu ongelmaksi.

IEA arvioi, että nykysääntelyllä uusiutuvan energiantuotannon rakentamisvauhdin kiihtyminen saattaa lopahtaa tämän vuoden jälkeen. Energiajärjestö kannustaakin tekemään järeämpiä poliittisia päätöksiä, koska nykysääntelyllä vauhti jämähtää ensi vuonna.