Suomen viranomaiset pääsivät kiinni Putinin lähipiirin rahoihin: Ulosotto takavarikoi miljoonia euroja teollisuusoligarkin rahoja

Viranomainen takavarikoi yhden viikon sisällä rahavaroja noin kuusi miljoonaa euroa.

Andrei Melnitšenko kuvattuna Moskovassa vuonna 2018.

11.5. 14:08 | Päivitetty 11.5. 16:11

Suomen ulosotto on päässyt viime viikkoina käsiksi rahoihin, jotka kuuluvat pakotelistalle määrätyille oligarkeille ja heidän yhtiöilleen. Ulosottolaitos on jäädyttänyt yhden kolmen miljoonan dollarin ja yhden kolmen miljoonan euron saatavan, jotka olivat matkalla venäläisille tahoille.

Jäädytykset tapahtuivat vapun tienoolla.

Aiemmat Venäjä-pakotteisiin liittyvät suuret jäädytykset ovat kohdistuneet lähinnä kiinteistöihin, osakkeisiin, veneisiin ja urheiluautoihin.

Tiistaina HS uutisoi, miten ulosotto oli katkaissut venäläisen kansanedustajan verkostomarkkinointiyhtiön rahaliikenteen Suomeen.

Lue lisää: Suomalaisyrittäjä jäi ilman rahojaan, kun ulosotto iski venäläisen kansanedustajan kosmetiikka­firmaan

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan kolmen miljoonan dollarin jäädytyksen kohteena on venäläinen miljardööri Andrei Melnitšenko.

Teollisuusyrittäjä on omistanut suuren lannoitevalmistajan EuroChem Groupin ja hiiliyhtiön Suekin eli Siberian Coal Energy Companyn.

Melnitšenko nousi otsikoihin huhtikuussa, kun hän sai siirrettyä yhden superjahtinsa Malediiveille vain päiviä Euroopan unionin pakotepäätöksen jälkeen. Motor Yacht A -nimellä tunnettu alus hakeutui suojaan eri maiden takavarikkopäätöksiltä.

Andrei Melnitšenkon Motor Yacht A kuvattuna Monacon edustalla vuonna 2017.

EU perustelee Melnitšenkon pakotelistausta sillä, että hän kuuluu vaikutusvaltaisimpaan venäläisten liikemiesten piiriin.

”Hän on mukana talouden aloilla, jotka tarjoavat huomattavan tulonlähteen Venäjän federaation hallitukselle, joka on vastuussa Krimin liittämisestä ja Ukrainan horjuttamisesta”, EU kirjoittaa maaliskuun pakotepäätöksessään.

EU:n mukaan Melnitšenko kuuluu Vladimir Putinin lähimpään piiriin ja hän tukee tai toteuttaa toimia, jotka heikentävät tai uhkaavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta.

Suomen ulosottolaitoksen 4. toukokuuta tekemän päätöksen mukaan Melnitšenkon yhtiöille kuuluvat kolme miljoonaa dollaria pitää maksaa välittömästi ulosottolaitoksen virkavarojen tilille.

Summa sisältää Melnitšenkon saatavia kansainväliseen konserniin kuuluvalta Sappi Finland Operations Oy:ltä, joka on tehnyt hankintoja Melnitšenkon yhtiöiltä.

Sappi tuottaa Lohjan Kirkniemen-tehtaallaan lähinnä vientiin korkealaatuisia papereita, joita käytetään julkaisuissa ja mainospainotuotteissa.

Tehtaalta kerrotaan HS:lle, että saatavassa on kyse Suekilta tehdystä kivihiiliostosta. Sittemmin kivihiilen hankinta Venäjältä on lopetettu eikä yritys myöskään myy tuotteitaan Venäjälle.

Ulosottomiehen tekemä takavarikkopäätös on voimassa toistaiseksi.

Toinen huomattava eli 3,2 miljoonaan euron oligarkkivarallisuus jäädytettiin 28. huhtikuuta. Päätöksen mukaan maksajaa eli Suomessa rekisteröityä osakeyhtiötä kielletään suorittamasta saatavaa muulle kuin ulosottomiehelle.

Takavarikko kattaa myös jäädytetylle varallisuudelle myöhemmin syntyvät korkotuotot.

Helsingin Sanomien tiedossa ei ole, keneen pakotelistattuun henkilöön jäädytys kohdistuu.

Oikaisu 11.5. kello 16.10: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että HS olisi uutisoinut 11. toukokuuta venäläisen kansanedustajan verkostomarkkinointiyhtiön rahaliikenteen katkeamisesta. HS uutisoi asiasta 10. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita